На 11 декември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 11.12.2019

Земетресение с магнитуд 5,7 разтърси бреговете на Япония

Сексизъм, расизъм, мачизъм Либерални стенания след номинациите за “Златен глобус”

Любо Ганев: Ще се радвам, ако и Борислав Кьосев се кандидатира

Започна срещата между Лавров и американския държавен секретар Майк Помпео

Рекордна заетост на моловете

Отнемат деца без съд В Закона за социалните услуги “цъка нова Истанбулска бомба”

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 11 декември 2019

Николай Нанков: Ще бъде избран нов управител на ВиК – Перник

24 фирми в картел при санирането на блокове Комисията за защита на конкуренцията ги санкционира

Кметът на Благоевград Румен Томов за сигнала на Атанас Камбитов: Предприел съм всички предвидени от закона действия

Турция праща войска в Либия

По-малко изисквания за търговията с горива Зареждаме от подвижни цистерни с касов апарат

Всяка десета фирма търси хора

Илко Семерджиев: В училище лекарят се деквалифицира, стои и дава бележки

Министерството на здравеопазването не обмисля да връща лекарите в училищата. Това стана ясно от думите на служебния министър д-р Илко Семерджиев пред БТВ във връзка с трагичния инцидент, при който 11-годишно момиче почина в столично училище.

„Не може да въдворите някого някъде. Обикновено в училище има здрави деца, един лекар се деквалифицира там, стои и дава медицински бележки”, коментира той.

„Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден”, отбеляза Семерджиев.

Министърът коментира и случая с 9-годишния Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация. Здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия, който по-рано отказваше да издаде с мотива, че интервенцията може да се извърши и у нас.

„Нямало е процес на спиране. Два пъти – през януари и февруари, документите бяха върнати от Министерството на здравеопазването във Фонда за лечение на деца, за да бъдат окомплектовани. Няма как да направим нещо по незаконосъобразен начин”, заяви Семерджиев.

„12 специалисти в болница „Лозенец” направиха разширен консилиум и отново повториха, че това лечение може да се осъществи и в България, но така или иначе решението е това лечение да се направи в чужбина”, допълни той.

„Не сме имали решение да забраним лечението в чужбина. Просто искахме това да бъде оформено по правилата, по които се оформя с всички необходими становища”, категоричен беше министърът. По думите му окомплектоването на документацията за формуляра S2 с тези становища е важно, за да не се допусне незаконосъобразност.

Според Семерджиев правилникът за функциониране на фонда е във висока степен неадекватен на дейността си и има фиксирани правила за действия, които противоречат не само на здравия разум, но и на закона. „Общественият съвет е консултативен орган, но по правилник му е дадена неправомерно възможността да взема решения. На практика това позволява директорът да застава зад решенията на един консултативен орган и да им се подчинява, докато всъщност той е този, който трябва да следи и административната част, и медицинската част да бъдат екзактни”, аргументира се той.

По думите му се налагат промени в правилника.  Бъбречната трансплантация не е особено сложна медицинска интервенция и не бих приел да подценявани българските лекари, категоричен беше министърът.

Той заяви още, че тази година заварва над половин милиард болнични дългове, от които над 190 милиона са просрочени и неразплатени. По думите му това означава, че в системата трябва да се въведе ред и финансова дисциплина.

Семерджиев подчерта, че няма нищо лично против предшественика си Петър Москов, а е против решенията му. „Решенията му бяха лоши и на отговорих с развързване на възли, като например пръстовият отпечатък и ваксините”, посочи министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. А ние изобщо не сме съгласни с Илко д-р. Ако не бяха тези лекари до 89 г на миналия век много деца щяха да бъдат болни възрастни или някои даже починали. Самият Илко, който е роден 1959 г е ползвал услугите на тези лекари:) Още помним случая в 3 клас 9 г когато по време на игра един от другата група ни удари по лицето, кръв шурна от носа, невроятна болка и световъртеж до припадък. Кой дойде на първа помощ ВЕДНАГА. Училищната лекарка, много мила жена. Веднага бяхме откарани в кабинета й, веднага обработка на раната, медикаменти, лежахме в кабинета й поне 1 час. После мед. сестра ни придружи до в къщи и 3 дни бяхме на легло. После още 2 прегледа при нея. Такива подобни случаи имше много. Ние бяхме много буйно, енергично и вечно движещео се поколение и като деца не мислехме за последствията. Не е верно, че намалявала квалификацията и лекарите не искали да работят в училище. Има и сега млади лекари, пенсионери, млади майки, които ще работят с удоволствие в у-ща и детски градини. Не говорим за профилактичните прегледи 2 пъти в годината и зъболекарските такива. Въпроса е, че политиханците не искат да дават пари за това. Не ги интересува здравето на децата и Българите като цяло.

  2. Разбира се, че ще се дисквалифицират. А с твоята ситуация, кръв от носа, и баба ти ще се справи. В случая на починалото момиченце, училищен лекар нищо не би могъл да направи, освен да звънне на 112.

    1. Факт е че семерджиев се опитва да закърпи пробитото дъно на демократичното здравеопазване…

  3. Много противна мутра. Въпреки че случаят е очевиден пример за чиновническо бездушие и използване на служебно положение ,този използвач, живеещ на наш гръб завърши интервюто си в bTV с арогантното: „Каквото и да си коментирате случаят е приключен. Може да не ви харесва, това е!“. ЗАРАДИ ТАКИВА АЗ ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА БСП!

  4. Ами за 500 лв няма да има училищни лекари и лекари по паланките.За 5000 може и да се намерят!

  5. За потекла кръв от носа и охлузени колена, няма как да има дежурен лекар. Никой не учи 10 години за това, комунизма и разпределенията свършиха. Мед. сестри са идеален вариант. За този случай и лекар в поликниника е нямало как да помогне, само квалифициран хирург..

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.