Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е на официално посещение в Румъния

Организираха кулинарна надпревара за Деня на християнското семейство в Елена

Тежка катастрофа затвори пътя Варна-Бургас Младеж загина след челен сблъсък между товарна кола и микробус

Семейство подари кувьоз за 20-я рождения ден на сина си

Пенсионер с трабантче блъсна човек на зебра

27 книжки бяха отнети за седмица в Сливен и областта

Студенти от Стопанска академия участват в конкурс за стипендианти на фондация „Атанас Буров”

Калоян Паргов към Съюза на писателите: Вие браните българския дух

Собственикът на Фейсбук Марк Зукърбърг няма да подава оставка

10 деца са родени с подкрепата и на общинския фонд „Инвитро” в Търговище 15 двойки са получили финансова подкрепа тази година от общината

Вижте новата вицепремиерка Марияна Николова като ловджийка (СНИМКИ) "Обeдинявa ги тoвa, чe ca жeни. Пpи тoвa кpacиви. Пpи тoвa cмeли", гласи описанието на клуб "Бендида"

Работодателите обещаха ръст на средната заплата догодина

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 21 ноември 2018

Мъж ограби глухоняма бургазлийка, обещал и съвместен живот Взел спестените 30 000 лв. на жената и я зарязал преди границата

Осъдиха условно надрусан шофьор

Илко Семерджиев: В училище лекарят се деквалифицира, стои и дава бележки

Министерството на здравеопазването не обмисля да връща лекарите в училищата. Това стана ясно от думите на служебния министър д-р Илко Семерджиев пред БТВ във връзка с трагичния инцидент, при който 11-годишно момиче почина в столично училище.

„Не може да въдворите някого някъде. Обикновено в училище има здрави деца, един лекар се деквалифицира там, стои и дава медицински бележки”, коментира той.

„Ето защо, като видяхме, че няма желаещи лекари да работят там, решихме, че фелдшери и сестри ще бъдат приети добре и ще могат да оказват известна медицинска помощ. Където има 800 деца, сестрите са на пълен работен ден”, отбеляза Семерджиев.

Министърът коментира и случая с 9-годишния Байрям, който се нуждае от бъбречна трансплантация. Здравното министерство реши да подпише документа, необходим за заминаването му в Германия, който по-рано отказваше да издаде с мотива, че интервенцията може да се извърши и у нас.

„Нямало е процес на спиране. Два пъти – през януари и февруари, документите бяха върнати от Министерството на здравеопазването във Фонда за лечение на деца, за да бъдат окомплектовани. Няма как да направим нещо по незаконосъобразен начин”, заяви Семерджиев.

„12 специалисти в болница „Лозенец” направиха разширен консилиум и отново повториха, че това лечение може да се осъществи и в България, но така или иначе решението е това лечение да се направи в чужбина”, допълни той.

„Не сме имали решение да забраним лечението в чужбина. Просто искахме това да бъде оформено по правилата, по които се оформя с всички необходими становища”, категоричен беше министърът. По думите му окомплектоването на документацията за формуляра S2 с тези становища е важно, за да не се допусне незаконосъобразност.

Според Семерджиев правилникът за функциониране на фонда е във висока степен неадекватен на дейността си и има фиксирани правила за действия, които противоречат не само на здравия разум, но и на закона. „Общественият съвет е консултативен орган, но по правилник му е дадена неправомерно възможността да взема решения. На практика това позволява директорът да застава зад решенията на един консултативен орган и да им се подчинява, докато всъщност той е този, който трябва да следи и административната част, и медицинската част да бъдат екзактни”, аргументира се той.

По думите му се налагат промени в правилника.  Бъбречната трансплантация не е особено сложна медицинска интервенция и не бих приел да подценявани българските лекари, категоричен беше министърът.

Той заяви още, че тази година заварва над половин милиард болнични дългове, от които над 190 милиона са просрочени и неразплатени. По думите му това означава, че в системата трябва да се въведе ред и финансова дисциплина.

Семерджиев подчерта, че няма нищо лично против предшественика си Петър Москов, а е против решенията му. „Решенията му бяха лоши и на отговорих с развързване на възли, като например пръстовият отпечатък и ваксините”, посочи министърът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. А ние изобщо не сме съгласни с Илко д-р. Ако не бяха тези лекари до 89 г на миналия век много деца щяха да бъдат болни възрастни или някои даже починали. Самият Илко, който е роден 1959 г е ползвал услугите на тези лекари:) Още помним случая в 3 клас 9 г когато по време на игра един от другата група ни удари по лицето, кръв шурна от носа, невроятна болка и световъртеж до припадък. Кой дойде на първа помощ ВЕДНАГА. Училищната лекарка, много мила жена. Веднага бяхме откарани в кабинета й, веднага обработка на раната, медикаменти, лежахме в кабинета й поне 1 час. После мед. сестра ни придружи до в къщи и 3 дни бяхме на легло. После още 2 прегледа при нея. Такива подобни случаи имше много. Ние бяхме много буйно, енергично и вечно движещео се поколение и като деца не мислехме за последствията. Не е верно, че намалявала квалификацията и лекарите не искали да работят в училище. Има и сега млади лекари, пенсионери, млади майки, които ще работят с удоволствие в у-ща и детски градини. Не говорим за профилактичните прегледи 2 пъти в годината и зъболекарските такива. Въпроса е, че политиханците не искат да дават пари за това. Не ги интересува здравето на децата и Българите като цяло.

  2. Разбира се, че ще се дисквалифицират. А с твоята ситуация, кръв от носа, и баба ти ще се справи. В случая на починалото момиченце, училищен лекар нищо не би могъл да направи, освен да звънне на 112.

    1. Факт е че семерджиев се опитва да закърпи пробитото дъно на демократичното здравеопазване…

  3. Много противна мутра. Въпреки че случаят е очевиден пример за чиновническо бездушие и използване на служебно положение ,този използвач, живеещ на наш гръб завърши интервюто си в bTV с арогантното: „Каквото и да си коментирате случаят е приключен. Може да не ви харесва, това е!“. ЗАРАДИ ТАКИВА АЗ ОПРЕДЕЛЕНО НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА БСП!

  4. Ами за 500 лв няма да има училищни лекари и лекари по паланките.За 5000 може и да се намерят!

  5. За потекла кръв от носа и охлузени колена, няма как да има дежурен лекар. Никой не учи 10 години за това, комунизма и разпределенията свършиха. Мед. сестри са идеален вариант. За този случай и лекар в поликниника е нямало как да помогне, само квалифициран хирург..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.