Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Назначиха трима заместник-директори на Националната следствена служба

МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Вижте какво ще решава Министерският съвет на 18 януари 2018

Румен Радев: Извоюваната през 1878 г. свобода бе „пренесена“ през всичките 140 години

Илко Семерджиев: 270 млн. лева повече за болниците са предвидени в бюджета на здравната каса

270 милиона лева повече за болниците са предвидени в бюджета на здравната каса за тази година. Това обви пред БНТ ресорният министър Илко Семерджиев. Той съобщи още, че се предвижда въвеждане на нови правила за разплащане с болниците. Те няма да имат месечни лимити. Така според Семерджиев няма да се налага пациентите да чакат с месеци за прием в болница.

Вместо с твърди месечни лимити от първи април болниците ще разполагат с прогнoзни тримесечни бюджети. „Тримесечен прогнозен бюджет с буферен механизъм от 3% върху 400 млн. лева означава, че на практика ние няма да имаме лимитиране на болничната помощ. Или ако има, то ще е съвсем малко. Преодолели сме един огромен и тежък механизъм, който съществуваше от административното решение миналата година.“

Новите правила според Семерджиев ще осигурят баланс в системата. Очаква се промяната да сложи край на листите на чакащите за прием в болница. Предвидени са и 20 милиона лева повече за личните лекари. Готвят се и промени, които ще ограничат ненужния престой в болница. Пациент, който е влязъл за изследване, ще може да си тръгне същия ден.

През тази година ще има промяна по отношение на обемите и цените на клиничните пътеки. Клинични пътеки, които са прекалено оборотни и смятани за печеливши, в крайна сметка няма да могат да изтърбушат бюджета на Касата, защото на три месеца ще се включва режимът за регулация.

Семерджиев беше категоричен, че няма да се намесва в спора между лекарите и ръководството на „Пирогов“. Според него спорещите страни трябва да намерят решение на проблема.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. „Знам какво направи миналото лято“!? Костовистите отново на власт!

 2. Невероятно но факт …..живеем в света на високите технологии. Вече се стигна до там ЧЕ ТЕЗИ ПРЕКРАСНИ ТЕХНИКИ вършат рабата на медика. Питам аз кой прави изследванията – ТЕХНИКАТА. Едно е да си оператор на машинката а друго е ТЯ ДА ТИ СВЪРШИ работата. Кое е сложното ?
  Със всяка измината години се увеличават парите – те обаче са за джобове – не за пациента. Държавата намалява драстично а парите се увеличават.
  В тази сбъркана история има доста гнили неща…..
  Още нещо без да се обиждат медицинските кадри – във всяка работа има дейности но в случай със изключение на някои хирургични дейности НАД 80 % от тях вършат елементарни действия.
  Тези хора забравят че има интернет и май манията за величие ги е обзела всички.
  Доктор не ЛЕКУВА – това го т. нар. хапче ……
  Да се чуди и мае човек по разни медии какви ли не неща се изговарят – учудвам се на този елемнтаризъм

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.