Илхан Кючюк: Политическата обстановка в България ни прави много по-уязвими и Скопие се възползва

Кадър от NOVA
Илхан Кючюк

Има задълбочени доклади за РСМ, които отразяват положителните страни, но също така отразяват и регреса. Има конкретни индикатори. Европейската комисия работи много активно на терен. Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа" и постоянен докладчик в Европейския парламент за Северна Македония.

Предстои да се разгледа докладът за Северна Македония във външната комисия на Европейския парламент, а само след няколко седмици – да се приеме окончателно текстът и в пленарна зала, уточни Кючюк. Препоръките са да се въведат законодателни и институционални механизми, за да може Охридското споразумение да се изпълни в неговата цялост, допълни евродепутатът.

"Единственият начин да излезе от порочния кръг на обвиненията, е да потърсим законодателни и институционални механизми. Противното означава да създаваме списъци. (…) Андрей Ковачев беше спрян, тази седмица Ангел Джамбазки и Александър Йорданов бяха част от съвместната парламентарна комисия на Европейския парламент и посетиха Скопие. Каква е разликата? Не обсъждам нито персоналните гледни точки на колегите, нито се заяждам. (..) Тук има много неясноти. Трябва да се изкаже всичко това на глас и да се опитаме да излезем от този порочен кръг на отношения", коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всички".

Запитан необходима ли е обща декларация на ЕП за тона на македонските управляващи към България, Илхан Кючюк заяви, че не може напрежението да продължава да се вдига.

"Едно изречение, едно интервю е готово да съсипе всички добри намерения. Не може да вървим само по пътя на негативизма, да търсим противопоставяне. Когато институционално се говори от такова високо ниво, трябва да се реагира и българската държава реагира. Но заедно с това трябва да се потърсят и европейски механизми, ЕС да гарантира високите демократични стандарти в Северна Македония."

Със сигурност политическата обстановка в България ни прави много по-уязвими в международните отношения и Скопие се възползва "несъстоятелно от тази наша объркана политическа ситуация", смята Кючюк.

Според него ние не можем да казваме кой да влезе в работните групи в РСМ за промените в конституцията и не бива да се стига до ситуация, в която "да изглежда, че България упражнява груб външнополитически натиск и се меси във вътрешните работи".

Българското правителство трябва да излъчи следващия еврокомисар, посочи още той.

"Празен ще бъде столът на България. Въпрос на време е, бих посъветвал час по-скоро, когато има редовно правителство, да бъде излъчена следващата номинация за еврокомисар."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България