Цветанов: Предимството на F-16 е, че в предложението няма възможност за скрити разходи

Първи залп към Моуриньо

Държавата си взима „спящите“ акции Над 2 млн. души имат активи за 2-3 млрд. лв.

Три коли се нанизаха на бул. „България“ в столицата, няма пострадали

САЩ стартира процедура по излизане от Договора за ракети със среден обсег на 2 февруари

Вучич: Силно заинтересовани сме от изграждането на междусистемна газова връзка през България

Жандармерия залови петричкия Ескобар (обзор) Задържани са десетина заподозрени като наркодилъри

Министър Желязков: В момента имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад“

Изграждат Център за грижа за възрастни хора в Свищов Инвестицията е за 540 000 лева

Възрастна жена загина при пожар в дома си Сливен

„Аквамен“ направи един милиард долара Филмът няма конкуренция през януари

МРРБ: Тол таксите за превозвачите ще бъдат обсъдени публично

Папараци заснеха „застиналото“ лице на Мадона след козметичните процедури (СНИМКИ)

Северният магнитен полюс на Земята се мести с изненадваща скорост към Русия

Съд отказа да пусне предсрочно убиец от затвора

Илюзията, че всичко в Германия върви по вода В Германия се гордеят с финансови излишъци, но те не са предимство, а недостатък

Самодоволството е най-опасният враг на една страна. Моите сънародници едно време се осланяха на погрешната представа, че „са си оплели кошницата“. Това, естествено, беше илюзия, за която заплатихме висока цена. Силно се опасявам, че мнозинството от хората в Германия сега също са се поддали на опасната илюзия, че всичко в страната върви по вода.

Вялата предизборна борба отразява фалшивата увереност, породена от трите германски излишъка: фирмите пестят, частните домакинства правят икономии, а банките във Франкфурт се къпят в пари, които прииждат от чужди европейски държави. Даже федералният бюджет на Германия е на плюс. Но тези излишъци са белег за слабост, а не за сила. Те предвещават сериозни трудности, от които в бъдеще ще страдат повечето германци.

Финансово „цунами“ залива Германия

Нека поразсъждаваме: наличието на външнотърговски излишък от близо 10% означава, че нацията е принудена да изнася спестяванията си в чужбина и да ги инвестира в страни с дефицит. Умно ли е това, че германският капитал изкуствено създава „балони“ в чужбина, които някой ден неизбежно ще се спукат (както стана например в Гърция и Испания)? И мъдро ли е да се осланяш на капиталовите потоци към франкфуртските банки, за да покриваш тяхната неплатежоспособност? Още повече, че това „цунами“ от чуждестранни пари залива Германия, само защото френските и италиански капиталовложители са изгубили надежда в собствените си икономики. И още нещо: разумно ли е финансовият министър да тържествува по повод бюджетния излишък, макар че той се крепи на отрицателните лихви, които обременяват пенсионно-осигурителните каси и подхранват недоверието на германските спестители към политическия истаблишмънт?

Германия се нуждае от открит дебат за опасностите, които произтичат от нейните финансови и търговски излишъци, така както Гърция преди време се нуждаеше от дискусия за опасността от своите дефицити. Зад всеки излишък в някоя страна от еврозоната в крайна сметка се крие дефицит на друго място.

Политическите партии в Германия възхваляват подобни дисбаланси като белег за икономическа сила, само защото Германия се радва на излишъци. Но в действителност това означава, че един източник на проблеми се представя пред германската общественост като доказателство за успех.

От това имат нужда и Германия, и Европа

Погледнато в исторически план, Германия дължи своето завидно положение в света на един обществен договор, който осигурява на германската работническа класа висока сигурност на работното място (и места в надзорните съвети на големите компании), в замяна на което тя пък създава на фирмите уредена, гъвкава и либерална атмосфера, позволяваща им да се развиват. Това обаче беше възможно само докато САЩ – от името на Европа, и разбира се на Германия – се грижеха за запазването на общата макроикономическа среда. За съжаление от кризата през 2008 насам Америка вече не може да играе тази роля, а германската работническа класа ежедневно усеща последствията от това, че този американски щит вече не действа.

Задача на Германия и на останалата част от европейците е да създадат разумен механизъм, който да изяснява как да се отнасяме към нашите дефицити и излишъци в рамките на Европа. Ако се провалим, ще се провали и Европа, тогава ще пропадне и Германия, и цялата цивилизация дори ще се окаже застрашена.

Съдейки по сегашната предизборна борба, нито една от управляващите партии не се интересува от тази тематика. За щастие има много други умни хора от различни партии, които са осъзнали нуждата от промяна и работят за нея. Тъкмо това е, от което се нуждае Германия. Това е, от което има нужда и Европа.

„Неблагодарна“ Европа

Протест пред гръцкия парламент срещу поредния пакет икономически ограничения, гласувани в замяна на икономическа и финансова помощ за Гърция, 2015 г. На плакатите пише “Не”, на гръцки, “#Това е преврат”, на английски и “Меркел = Мизерия”, на френски езици. “Вече десетилетия Германия вижда ролята си на финансист и бенефициент от/на европейското единство, комбинация от изкупление за миналото и лична облага. Останалата част от континента свикна да разчита на нея, като на страната, на която може да се разчита, да движи напред големия европейски проект. Но с отношението си към Гърция, Германия рискува да загуби това доверие.” Коментира тогава под тази снимка наблюдателят на вестник “Ню Йорк Таймс”, Стивън Ирланджър.

 

*Коментарът на Янис Варуфакис е публикуван от “Дойче Веле”. Авторът е бивш финансов министър на Гърция, през 2015 г. в първия кабинет на Алексис Ципрас. 56-годишният икономист е един от най-отявлените критици на германската политика за икономии. Пише книги и е активен блогър.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Лелеее, този накъде го удари. То бива бива, ама това вече… има поне 5 други неща с които можеше да зачекне германия…

 2. Точно германците не могат да бъдат упрекнати в самодоволство и илюзии. Тяхна е поговорката: Jeder Vorteil hat seine Nachteile. Гърция е една загниваща държава, равняваща се все повече до България и Румъния. Въобще православието е проклятие, поразяващо всеки, който се е докоснал до него.

  1. Какво знаеш ти за православието, моме ? Ако знаеш пет думи на швабски не значи , че може да хулиш православието.

  2. Велислава от София,

   самодоволство – не,но с илюзии са препълнени германците. Сравнете „Вертер“ на Гьоте с „Ромео и Жулиета“ на Шекспир и ще разбере кое от тях е реалистично и кое отвлечено и илюзорно. Покажете ми поне един немски философ,(без Ницше),който да не е „илюзионист“?!

   По темата – Варуфакис е един от най-добрите икономисти в света,(с уговорката,че светът на икономиката НЕ е научен. Той по-скоро спада към изкуството. Също като медицината.) Просто отваряте мрежата и четете какво е писал Варуфакис. Никой от колегите писали по-горе не дава аргументи срещу статията му. Така не става…

   За кое православие става дума? Защото руското хм,православие няма (почти) нищо общо с византийското,(гръцко и балканско)!
   Православна Византия векове наред е била икономически много по-мощна от католическа Западна Европа. Една от причините кръстоносците да я завладеят е именно високият жизнен стандарт и благоденствие в нея.

   1. Глупости. Пишеш глупости както ти е удобно. Византия въобще не е била цветуща, а е била разкъсвана от феодали и варварски племена(едно от които се оказваме ние). Когато кръстоносците минават тя е била само статут, а не реална сила изкорубена от корупция и ордите араби. Те и до сега и руснаци и сирийци и турци се стремят да додрапат до запада. А запада лош или добър се е доказал, оцелял и като ги гледам руските тролове как се мъчат да ни втълпят колко е лошо там и хубаво на изток, а в същото време си стоят тука, явно все още доста по-добре отколкото на изток.

  3. Понеже сме на ниво епитети, да си кажа и аз: германия е един обор, а германците са говеда, които предпочитат да лижат чужди задници вместо да имат обединена държава (1952-55та година).
   Германците са говеда които мълчат, че са окупирана територия без собствена конституция,но поучават щедро другите народи, докато случващото се в обора бива предавано чрез цитати от чуждата преса.
   Само говедо като кравите на кьолнската гара може да хвали германския обор.

   1. Ми то хубаво, ама звучи грешно и невярно от устата(клавиатурата) на руски трол целящ да всее омраза към запада. Че с кои да сме бе чебурашке? То не е само Германия а още 30 страни които ясно са изградили позицията си, че Съединението прави силата. То за това си и ти тука, да лъжеш простите хора, колко са зле германците или американците и как само и единствено руснаците са добри и че до 2 седмици загнилия капитализам ще рухне както го чакате вече 60-70 години да рухне…ама другата седмица.

 3. Факис пак лае срещу Германия, която дава на Гърция € почти срещу нищо, затъналата в дългове Гърция обвинява Германия, че е икономически зле, това е висша данайска наглост. Велислава е права, че православието затрива държави като всяка религия. Ако спрат потоците € към Гърция, данайците веднага ще станат просяци и магистрални труженички в цялата Европа, но сега са много горди идиоти.

 4. Който не е виждал гърци на живо, той не знае какво представляват, на цвят са като циганите, а по наглост и незаслужена гордост още повече.

 5. Бабо Йоце, нищо не хуля, просто казвам мнение. Аз толкоз знам: просперирала православна държава все още не е открита. Ако знаеш някоя ме светни.

  1. Verata v Gospoda e za spasenie na dushite ni i vechen zhivot so Boga ! Pravoslavnite slaviat Gospoda Iisus Hristos – obeshtania Mesia, agnec za nashte grehove , edistven put kam Boga. Ako si za zemnite blaga – ne si gubi vremeto vo crkvata !

  2. леле, колко трабва да си прост да търсиш причината в това или онова в религията….
   Ми стани ханъма ма та да станеш кат в абу даби…

   1. EЕее сега пък ти. Нали до миналата седмица беше от папата по православен и праведен. Нали ценности нам руски и ненужни ни втълпяваше с Велемир? А сега апелираш хората да стават православни ханъми както в Русия, Татарстан,Таджикистан,Узбекистан…Сирия и др славянски братски на Русия държави.

    1. Po coveshki e nevoxmozhno da se spasim. Osven chrez pokaianie, proshtenie i popravlenie. Tova uchat pravoslavni, katolici, protestanti – nema hanami v Hrista. A Iisus mu prisluzhvaha mnogo zheni- Maria Magdalena, Ana, Suzana, Magda, Elisaveta …. Hristos prvi kaza che zhenite sa naravno s mazhete v Bozhieto Carstvo i che tam nema da ima mazhe i zheni

 6. Труд почва освен копираните про руски сайтове, да копира и само критика към това за което му плащат. Само една гледна точка,удобна и подходяща идеално за платена руска медия.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.