Илюмжинов готов да напусне шахмата

Президентът на Международната шахматна федерация (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов изненадващо обяви, че е готов да се раздели с поста си след изтичането на мандата му догодина. Бившият президент на Калмикия доскоро изглеждаше бетониран, а преди две седмици опроверга информациите, че е подал оставката си по време на срещата на борда на централата в Атина.

„Аз не се държа отчаяно за този пост - обяви 55-годишният Илюмжинов. - Казах на другите, че ако намерят достоен лидер, който предложи програма за развитие на шахмата и намери пари, ще се оттегля.“

Илюмжинов твърди, че слуховете са резултат от опит за преврат срещу него, в дъното на който са заместникът му Георгиос Макропулос и изпълнителният директор Найджъл Фриймън.

Калмикът е начело на световния шахмат от 1995 г., като през това време се забърка в серия скандали. Последният е от края на миналата година, когато босът не бе допуснат на мача за световната титла в Ню Йорк. Тогава се оказа, че Илюмжинов е попаднал в списъка на лицата със санкции от страна на американското правителство. Впоследствие той заведе дело срещу Министерството на финансите на САЩ за компенсация с абсурдната стойност 50 милиарда долара.

„Отказвам се от сумата, но настоявам да бъда изключен от списъка - обяви Илюмжинов. - Да знаят, че който е тръгнал срещу мен, не е успял. Навремето ме изключиха от партията и скоро след това Съветският съюз се разпадна.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт