Имаме готовност да развиваме и задълбочаваме установеното стратегическо партньорство между правоохранителните органи на България и ФБР

Министър Младен Маринов проведе работна среща с директора на ФБР Кристофър Рей

Между правоохранителните органи на България и ФБР е установено стратегическо партньорство, което имаме готовност да развиваме и задълбочаваме, бяха единодушни в оценката си министър Младен Маринов и директорът на ФБР Кристофър Рей. Официалната програма на визитата в САЩ започна със среща във ФБР, съобщиха от пресцентъра на МВР. Двамата обсъдиха продължаване на оперативното взаимодействие по конкрeтни случаи, както и съвместната работа по противодействие на киберпрестъпността. Те оцениха като забележителни постигнатите резултати. "Установили сме редовен обмен на информация, в това число в борбата с международния тероризъм и продължаваме съвместната си работа", заяви директорът на ФБР. В този контекст министър Маринов изрази надежда за продължаване на обучението и техническата помощ за укрепването на капацитета на ГДБОП за борба с киберпрестъпността. Той отправи покана към Кристофър Рей за участие в откриването на предстоящата през септември т.г.в София конференция на випускниците на ФБР. Тогава България ще бъде домакин на годишната среща на Европейската секция на Асоциацията на завършилите Академията на ФБР (FBINAA).

"Благодаря за отличното партньорство", заяви заместник- директорът на Сикрет Сървис, Уилям Калахан по време на среща с министър Младен Маринов. В рамките на проведения диалог двамата обсъдиха развитието на двустранното сътрудничество в областта на противодействието на фалшифицирането на парични знаци и злоупотреби с електронни разплащателни инструменти. Договориха се да продължи техническата подкрепа за укрепване капацитета на ГДБОП, в т.ч. и чрез обучения. Ще бъде засилено партньорството и по противодействие на престъпността в киберпространството. Ще продължим успешната практика на провеждане на съвместни разследвания и операции, която дава конкретни резултати, бе общата позиция, изразена по време на работната среща. Домакинът прие с благодарност отправената от българския министър покана към ръководството на СС да посети страната ни.

През годините се радваме на много добро сътрудничество между двете страни в областта на граничната сигурност и борбата с тероризма. Имаме редовен информационен обмен и страхотно взаимодействие, заяви директорът на Службата за митническа и гранична охрана на САЩ комисар Кевин МакАлинън по време на работна среща с българската делегация. Министър Младен Маринов и домакинът дадоха висока оценка на постигнатия обмен на данни в реално време, на съвместните проекти и обмена на опит. Те изразиха задоволство от изключителното ниво на сътрудничество, основано на широка договорно-правна рамка и изразиха готовност то да продължи да се задълбочава. Българският вътрешен министър подчерта, че подписаните между двете страни споразумения се изпълняват на практика и дават реални резултати. В рамките на разговорите бяха обсъдени предизвикателствата пред граничната сигурност на двете страни, миграционната ситуация, глобалните предизвикателства, произтичащи от международния тероризъм и чуждестранните бойци. Българското звено за обмен на резервациите данни за пътниците е едно от най-доброто в Европа. Високо ценим сътрудничеството ни в тази сфера и работим за това да получавате възможно най-добрата информация, посочиха домакините. Министър Маринов благодари за възможността да посети един от най-натоварените ГКПП на американо-мексиканската граница и от своя страна покани директор МакАлинън и неговия екип да посетят българската граница и да се запознаят на място с мерките, които предприемаме за охраната й.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България