Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Ратко Младич обжалва присъдата си за военни престъпления

Без авансови плащания за болниците Предложението беше внесено от депутати от БСП

Има вероятност да се образува ледоход по река Дунав

Снимка: Архив

Има вероятност да се образува ледоход по река Дунав. Това коментира директорът на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе Павлин Цонев, предаде БНТ.

Той обясни, че условията за образуване на ледоход са ниско ниво на реката, което в момента е факт, както и продължително застудяване, каквато е синоптичната прогноза за следващите дни.

За ледоход е нужен общ сбор от минус 100 градуса за 10 дни.

“Речната практика показва, че за да се появи ледоход трябва в продължение на 10 дни температурата на въздуха да е под минус 10 градуса”, уточни Цонев.

Така целият обем вода ще се охлади. Ще се появят първо ледени кристалчета и т. нар. шуга – ледена каша на повърхността на водата, след това ще има и крайбрежен лед, който предхожда и същинския ледоход по реката. Цонев обясни, че прогнозата за голямо застудяване е за четири-пет дни.

“Ако след това имаме по-високи температури, може и да не се достигнат условията, при които ще се образува лед”, допълни той.

Директорът на АППД заяви, че при ледоход корабите трябва да се приберат в пристанищата, в зимни убежища. В противен случай може да има последствия за плавателните съдове. Той припомни, че през 2012 г., когато е имало ледоход, румънски параход е потънал край Силистра, защото капитанът не се е съобразил с природата.

Статистиката показва, че от 1900 година до момента реката е замръзвала напълно 28 пъти. По-често това е било до 50-те години на миналия век. Статистиката на хидрометеорологичната станция на АППД показва, че най-дългият период с ледови явления по реката е бил 89 дни – от 21 декември 1953 г. до 19 март 1954 година. За 66 дни тогава реката е била напълно замръзнала, а в останалите 23 дни се е наблюдавал ледоход.

Дунав е замръзвал на два пъти напълно през зимата на 1984 г. – 1985 година. За последно ледоход е имало през 2014 година. През зимата на 2011-2012 година явлението се е наблюдавало в продължение на 24 дни. Тогава ледоходът по реката е достигнал 80-90 процента и е нанесъл сериозни поражения на неизвадени от водата понтони.

Абсолютната минимална температура за януари, измерена в Русе, е минус 21 градуса – на 26 януари 2010 г., а най-високата е била 21,1 градуса – на 22 януари 2009 година. Най-ниската температура на днешния 4 януари е била измерена в Русе през 1993 г. – минус 11,4 градуса, а най-високата – 18,8 градуса през 1984 година. Статистиката на АППД показва още, че най-ниското ниво на реката е било отчетено на 8 септември 2003 г. – минус 73 см под условната кота “нула”, а най-високото е било 1003 см на 16 март 1942 година.

Към момента ниското ниво е проблем за корабоплаването по реката. При Русе днес са измерени 53 см спрямо условната кота “нула”. Прогнозата за следващите дни е то да спадне с още четири сантиметра. Цонев коментира, че скоро не се очаква повишаване на нивото.

Директорът на дирекция “Речен надзор-Русе” към агенция “Морска администрация” Иван Жеков обясни, че корабоплаването е затруднено – прагове са се образували в района край Белене, Вардим, Батин, около устието на река Янтра, под остров Милка и край Попина.

В момента повече от 30 моторни кораба и несамоходни плавателни съда, т. нар. секции, изчакват под остров Милка. Там е плитко и участъкът за преминаване е стеснен. Капитаните трябва да провлачват секциите си. Хидрографният кораб на АППД търси по-добри дълбочини.

Край Белене и Попина преминаването също е затруднено. Има струпване и на плавателни съдове. Повече от седмица в района на Белене стои заседнал кораб поради капитанска грешка, но той е извън фарватера /плавателния път/ – не пречи на корабоплаването и не застрашава околната среда.

Жеков призовава капитаните и собствениците на кораби да се съобразяват с обстановката по реката, да следят синоптичните прогнози, както и евентуалната поява на ледоход.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.