Има заложени 60 000 лева за нови алеи в гробищния парк

Последните покойници ги погребват сега насред полето

Покойниците в Добрич през последните месеци ги погребват направо насред полето-на терен, закупен за разширението на гробищния парк, видя репортер на "Труд". Път до там няма, близките газят кал до колене, докато изпратят мъртвите след опелото или, когато им отдават почит по християнски до 40-тия ден. Коли и микробуси затъват и буксуват.

"На този етап няма асфалтирани алеи, някога имаше практика да се правят преди да бъдат изкопани новите гробове. Сега хвърляме фрезован материал, но когато е дъждовно и кално, не се прави, ефектът е нулев", обясни шефката на "Обреден дом-Добрич" Румена Маринова.

Гробищният парк се шири на 300 дка, но капацитетът му отдавна е изчерпан. Годишно в града на мъртвите се преселват около 1000-1100 души. Община Добрич е отчуждила тази година 4 поземлени имота с площ общо 5 дка съгласно Закона за устройство на територията, но новият терен още не е благоустроен.

Инфраструктурата на гробищния парк се поддържа със средства от капиталовата програма на общината. "Бяха заложени 60 000 лева в бюджета за 2017г. за нови асфалтирани алеи, но реализацията не се случи по една или друга причина. Изпълнението им със същите средства остава за догодина, увери ресорният зам.-кмет Елка Димова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България