Има ли кмет конфликт на интереси с майката на децата си?

Иван Гавалюгов твърди, че като кмет няма конфликт на интереси с жената, която му е родила 4 деца и управлява неговите фирмени дялове в ООД.

Иван Гавалюгов е кандидат за нов мандат

Няма актове - няма проблем за фирмата му

Малко детенце попитало баща си: Тате, във всички приказки ли началото е с „Имало едно време...“?“. Не - отговорил таткото. „Някои започват и с „Ако ме изберете...“.

Тези дни вицът се разказва в Ботевград, защото изборите за кмет и общински съветници там с малки изключения предлагат „още от същото“. Или казано по друг начин, досегашният кмет Иван Гавалюгов, който е с установен конфликт на интереси от антикорупционната комисия, отново е кандидат за нов мандат. Казусът започва още преди Гавалюгов да реши, че може да стане кмет на Ботевград през 2014 година. Тогава случайна проверка на служители на община Ботевград установява, че строеж „въздушна кабелна мрежа“, изградена в публична общинска собственост на територията на община Ботевград, е изпълнен в нарушение на два закона - Закона за устройство на териториите и Закона за електронните съобщения. Въпросната мрежа е собственост на Иван Гавалюгов, който като управител на дружеството „Атлантис НЕТ“ ООД и като такъв получава 4 броя констативни актове с препоръка строежът да бъде премахнат. Като шеф на частната компания Гавалюгов подава възражения в общината. Местните избори приключват, Иван Гавалюгов става кмет на Ботевград след балотажа на 1 ноември 2015 година. А в средата на месеца след встъпването си в длъжност, прехвърля дяловете си от „Атлантис НЕТ“ ООД на Стефка Славова. Вече като кмет, Гавалюгов подписва и прекратява административните производства по констативните актове срещу „въздушна кабелна мрежа“ на „Атлантис НЕТ“, които установяват, че съоръженията са незаконни.

И епизодът завършва с „хепи енд“ - „няма констативни актове - няма проблем за кметската фирма“.

Но в случая се намесва Комисия за противодействие на корупцията и

за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). Антикорупционната комисия заключава, че Стефка Славова е „свързано лице“ с кмета Иван Гавалюгов. Основанията: двамата живеят заедно и имат три, а впоследствие четири общи деца.

Гавалюгов обаче възразява на КПКОНПИ с мотивите, че със Стефка Славова нямат качеството на „свързани лица“, защото според адресната регистрация не пребивават на един и същи адрес. Единствено полагат грижи по отношение на децата си.

Кметът Гавалюгов дори обжалва решението на антикорупционната комисия в Административния съд, който приема възражението му. И на 2 юли излиза с решение, че „КПКОНПИ неправилно е приела, че жалбоподателят в качеството си на кмет е упражнил правомощия по отношение на свързано с него лице Стефка Савова. Видно от направената служебна справка от Комисията в НБД „Население“ Гавалюгов не е имал един и същ постоянен и настоящ адрес със Стефка Савова, поради което твърдението, че са свързани лица е недоказано“. Следващото заседание на горна инстанция по казуса е на 18 ноември 2019 година.

Дали съдът ще реши, че ако един мъж има 4 деца от една жена, то следва двамата да са „свързани лица“, предстои да видим.

Междувременно хората в Ботевград си знаят Стефка Савова като „жената на кмета“. А в регионалния сайт „Балканец“ от 17 октомври миналата година откриваме и жизнерадостната честитка за увеличаване на кметското семейство с най-малкия му член: „Днес кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов и съпругата му Стефка Славова се сдобиха с още една рожба. Това е четвъртото дете в семейството на Стефка и Иван. Те имат още двама синове - Александър (12 г.) и Димитър (6 г.) и едно момиче Ванеса (11 г.)“. Всички в града знаят, че семейството живее заедно и че дори в Уикипедия пише, че Стефка Славова му е съпруга.

Затова и анекдотът в началото стана пак актуален на площада пред сградата на общината в Ботевград.

 

Трик

Бизнесът с кабелни мрежи заобиколил Общинския съвет

Производствата срещу фирмата на Иван Гавалюгов са заради започнали след проверки от 2014 г. Тогава по разпореждане на бившия кмет Георги Георгиев общински служители правят проверка на кабелни мрежи, изградени от въпросното дружество. Констатацията е, че са незаконни и трябва да се премахнат. Някъде ппрез 2007 година вместо да се мине през процедура за разрешение от Общинския съвет, Гавалюгов ползва опции в законодателството и си получава зелена светлина за проекта директно от областна управа. И чисто юридическият трик минал, но временно. После общинарите се усетили, че всъщност мрежите от фирмата на Гавалюгов са в противоречие на два закона.

 

Кариера

От ГДБОП до МИР

Политическата кариера на Иван Гавалюгов започва от ГДБОП. Но не от антимафиотския отдел, а от Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет (ГДБОП), което бе регистрирано в ОИК през 2015 година за участие в изборите за общински съветници, кмет на община и кметове на кметства.

На тези избори обаче Гавалюгов е кандидат за кмет на партия МИР - формацията бе учредена в края на 2018 година, а нейн председател е познатото лице на БСП - Симеон Славчев, който бе сочен за млада надежда на партията, но през 2013 година напусна „Позитано“ 20 с мотивите, че „моралът в БСП се е сринал“. Редовите социлисти го наричат вече „ренегат и политически турист", защото са му "сърбали попарата". Абревиатурата на партия МИР означава Морал, Инициативност, Родолюбие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България