Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Има ли мъжкари в кабинета “Борисов-3”? Армията не е виновна, че полицията е „гола и боса“

След скандала с „Грипен“, освен от футбол, нашенецът започна да разбира и от изтребители.

Родните полицаи разбраха, защо са им малки заплатите. Оказа се, че вина за окаяното състояние има … армията. Това обясни премиерът Борисов на съвещание в МВР тези дни. Каза им го простичко, нарече ги „скъпи мои“, както преди 5 г. отиде при стачкуващите металурзи в Кърджали и обяви също простичко: „Вие сте прости, аз съм прост и затова ще се разберем“. Та сега нямало пари за увеличение на полицейските заплати, защото го задължили да купи грипени и фрегати. Каза го пак простичко, а простите думи, извинявам се за повторенията, хващат за сърцето. И просълзяват. Униформените от МВР настояват за по-високи възнаграждения, но от ведомството искат аргументи. А какъв по-голям аргумент от празния хладилник и гладния стомах.

И ето че с пръст е посочен виновникът – армията и нейните оръжия. Двата проблема нямат нищо общо, но това е дълга тема. Но знае ли човек? Премиерът гледа от най-високата камбанария. А и верояно разполага с информация, недостъпна за нас, простосмъртните. Но мисълта ми е, че не бива да се говори, като на квартална седянка в Банишора. Премиерът е като баща на нацията (имаме двама, защото не си избрахме майка) и словото му трябва да обединява. Не бива да противопоставя една общетвена прослойка на друга. Така се настройва полицията срещу армията, а те са опора на държавността. Докъде ще я докараме с подобна конфронтационна политика. Какво да очакваме- полицай, като срещне военен на улицата, да започне да го псува ли? Ами ако се хванат за гушите или пищовите. Не, не е смешно. Разстоянието от комичното до трагичното е само крачка.

Точно 27 г. служих в армията като офицер – 13 в социалистическата и 14 в капиталистическата. От тях близо две години бях във военната полиция. Помагали сме на колегите от нацианалната полиция и те на нас. Изпълнявали сме заедно задачи, дневни и нощни, все в името на сигурността на държавата. Били сме като братя. И сега изведнъж- армията е виновна, че полицията гладува. Болно ми е и пиша тези редове, не като журналист, а като човек от бранша. Да оставим настрана другите детайли. Че задължили Борисов да купува грипени и фрегати. Въобще няма такова нещо. Да не би да има сключен договор, който да го обвързва. Аман от хленчене, че друг е виновен. За фрегатите пък не ми се говори. А и не са фрегати, а патрулни кораби. Разликата е като между автобус и тролей, но това са дреболии. Ако бяха бойни фрегати, цял военен бюджет за година нямаше да стигне. А този проект бе вмъкнат в последния момент и прецака този на пехотата, който бе готов, но това също е друга тема.

Нали си спомняте, трагедията на 9 юни т.г., когато военен вертолет „Пантер“ на ВМС се разби и падна в Черно море, а пилотът загина. Премиерът тогава се обяви, че са потънали 50 млн лв. (цената на машината- б.а.), колкото са добавките за Коледните пенсии. И че това … военните пилоти и бойната авиация са скъпо хоби и скъпи играчки ?! А командирът на екипажа, капитан Георги Анастасов, още не беше погребан. Каквито и да са причините за тази трагедия, подобни изявления са недопустими, защото не обединяват нацията. Сега пък пенсионерите ще започнат да гледат подозрително и на кръв армията.

Иска ми се да бъда разбран правилно. Не съм черноглед. Бойко Борисов прави и добри неща. Не мога да си изкривя душата. Адмирирам последните му акции срещу бумащината и раздутата админисрация. Акции, от които очакваме обществена полза. Но изказванията, за които стана дума, са неуместни. Те: разединяват нацията, което е опасно. Някой от неговите приближени трябва да събере смелост и да му го каже. В средните векове всеки крал е държал до себе си два шута- единият за добрите новини, а другият за мрачните. Единият му шепнел „кралю, ти си велик“, а другият „ти се проваляш“. Обикновено последният често го бесели. Притчите мълвят още, как един крал всяка вечер се преобличал като просяк и отивал в градските пъбове, за да чуе какво говори простолюдието за него. Но за да се знае всичко това, е необходимо да се чете класическа литература. Тя помага.

Скандалът с изтребителите, който по вина на ГЕРБ тресе държавата, е изкуствен. Класирането на офертите от служебния кабинет е експертна оценка. Нещо като консултантска услуга. Сегашното правителство може да се съобрази с нея или да я хвърли в кошчето. Да си направи нова комисия, ако не вярва на тази, която е назначена от предишния кабинет на ГЕРБ, да направи ново класиране и да сключи договор, с който си иска. Толкова е елементарно. В крайна сметка защо са тези истерии? Няма ли мъжкари в кабинета – да кажат това и да сложат точка на водевила.

Голямата политика е като риболова- няма слука, ако не нагазиш в дълбоките води. Дето се вика, сухо дупе риба не яде. Затова ли сме все гладни? А целта на анкетната комисия е да замете истината под черджето. „В България Gripen беше класиран първи от независимата експертна комисия, която разгледа представените три предложения. Очаква се преговорите между България и Швеция да стартират в близкото бъдеще. СААБ ще произведе нови изтребители за България и ще достави първия боен самолет в срок от 18 месеца след подписването на договора.“, написа до родните медии Даниел Боестад, вицепрезидент в СААБ.

Изглежда ще вземем правилното решението, но вместо по лесния, ще е по трудния начин.

Всички взеха да разбират от ВВС

След куп министри от сегашния кабинет и сини политици, изказали се срещу “Грипен”, в общия хор се включи и бившият МО-шеф Бойко Ноев. Той разбира от всичко- даваше съвети как цялата армия трябва да се изнесе на границата. Разбира и от НСО – призоваваше да се закрие, защото службата била ненужен мастодонт. Сега пък според него шведите спират “Грипен” от производство. Преди няколко месеца се изказа и бившият му колега, все още подсъдим, Николай Ненчев. Той пък се изцепи, че изборът на “Грипен” бил руски интерес. “Компетентно” отношение взе и дипломат № 1 Екатерина Захариева. Да очакваме ли и гласът на културния министър?

Още по темата

 1. Бойко Ноев: Избраният от България самолет „Грипен” ще бъде спрян от производство Модернизацията на Военновъздушните сили е замислена порочно, твърди бившият военен министър

 2. Президентът: Доживяхме Цветанов да обвини Швеция в корупция Войната между ГЕРБ и Радев се разгаря Герджиков завещал на Борисов особена папка

 3. Live Бойко Борисов към полицаите: Гонете бандитите денонощно

 4. Нинова: Полицаите имат основания за протест, надявам се да не спрат след днешното арогантно отношение към тях Предложението на ГЕРБ за Анкетната комисия за превъоръжаването звучи като виц, заяви лидерът на БСП

 5. Вицепрезидентът Илияна Йотова: ГЕРБ се завръща към конфронтационен диалог Президентството отговори на обвинението на ГЕРБ, които заподозряха Румен Радев в лобизъм

 6. Live Борисов на форума на МВР: Искам да повиша и заплатите на полицаите, и заплатите на военните – но платихме милиарди за „Белене“ и американските централи

 7. Димитър Стоянов, главен секретар на президента: Купуването на самолети „Грипен” не е предрешено

 8. „Грипен” и F-16 ще се борят да влязат в строя на бойната ни авиация Без политическа стабилност няма изтребители

  От
  Изображение на Спирдон Спирдонов
 9. Авиационният експерт Николай Димов: Да не купуваме изтребители под политически натиск

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (13)

 1. Какво да очакваме?
  Каквото е нивото премиера-такова е нивото на държавата!

 2. Адмирации за точната статия. Много разбирачи, много експери се навъдиха…….всеки акъл дава, ама лопатата не хваща. А ръководството на държавата лопата го чака, ако не вземе необходимите мерки. Народът иска достойно съществуване, възпитание, обгрижване, а понякога и „напляскване“ (визирам Асеновградските ромейски цигменти). А момчетата в полицията и армията искат мъжкари да ги ръководят, а не „п..тки с пагони“ и мутренски подходи.

 3. Тъпите агенти няма да се свършат скоро май и ще продължават палетно да се упражняват по медиите

 4. Тъпите агенти няма да се свършат скоро май и ще продължават платено, да се упражняват по медиите

 5. Изключително точна статия! Въпросът е до кога ще търпим да ни управляват разединители, които сами признават, че са прости?

 6. Крайно точна статия. На тегберастите не им харесва, но е време да си затворят краката, изправят се (хем малко ще им се опъне гръбнака, че се в поза „Г“ не се търпи) и погледнат около тях какво се случва.

 7. автора!! Управляват ни предатели.

 8. Мъжкарите в кабинета на Боко се очаква в скоро време да се бракосъчетават помежду си – в унисон с новия закон в Германия . Честито !

  1. Аз като ти гледам коментарите барабар с половината коментиращи. При вас меракът е повече от действителността. Прикрити мъжелюбци и комплексари явно сте. Ще ме извиняваш за истините но фактите са налице.

 9. Боко става смешен!?Как не се сеща, че брътвежи те му вече не хващат делиш!?

 10. има ли мъжкари в правителството – ами има, как да няма – бъчваровица, лилито павлова, захариева, тетка цачева, петкова – все мъжкар до мъжкаря! чух в трамвая възрастен човек да казва на друг – “ и да знаеш, прост народ се управлява най- лесно от прост човек !“ гледай го дядото му с дядо…….

 11. Има ли мъжкари в кабинетя?? Има!!!! Еееех, какво мъжко дyпe показа в Симитли нашийот бaт’бoйko !!!!

 12. Заглавието на статията казва всичко. Докато журналистите търсят мъжкари вместо компетентни министри ще си останем най-бедните в Европа. И няма защо да се сърдим на другите за това.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.