Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове на нашия пазар

Има ли опасни химикали в цитрусовите плодове, които се внасят у нас, и вредни ли са веществата, с които се боядисват и лакират портокалите и мандарините.

Факт е, че през изминалата година в рамките на Европейския съюз са били спрени тонове плодове, пълни с пестициди. Става въпрос основно за портокали и грейпфрут от Южна Африка, Италия, Аржентина и Турция.

У нас са засечени опасни турски лимони и червени чушки, информира БТВ.

Това са част от рисковите продукти, за които се прави задължителен контрол на граничните пунктове. Към тях се прибавя и нарът, каза зам.-директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Антон Величков.

Обилно измиване с вода и сапун и обелване – това са част от мерките, които можете да предприемете, казват специалисти.

Миналата година на българските ГКПП-та са спрени рекордно количество лимони – 1000 т, и над 100 т. чушки с остатъци от пестициди, добави Величков.

В 98% от случаите става въпрос за разрешени продукти, не токсични, но в нива над допустимите норми, безопасни за човешкото здраве.

Като външна граница на ЕС България е длъжна да контролира вноса на рискови плодове и зеленчуци. Списъкът на стоките, подлежащи на допълнителен контрол, се изготвя от Брюксел и се актуализира на всеки шест месеца. Проверява се всеки десети камион, а за лимоните и нара проверките са по-сериозни – 20% от пратките.

На ГКПП „Капитан Андреево“, например, почти ежечасно се разтоварва стока, за да се изследва в акредитираната лаборатория на пункта. Контролира се наличието на повече от 170 вида пестициди. Ако се окаже, че нивата на някои от тях са завишени, пратката се унищожава.

Експертите съветват

Ако се отстрани кората на който и да е плод, огромна част от пестицидите, които се намират на повърхността му, не попадат в организма, каза Антон Величков от БАБХ.

Когато плодът е третиран, за да има по-добър търговски вид, това не означава, че е вреден за здравето. Дори небоядисаните и нелакирани цитруси биха могли да съдържат вещества, с които са пръскани, коментира бившият председател на Държавната агенция по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев. По думите му обработката е на два етапа – боядисване с хранителни бои, от което потребителят не трябва да се притеснява. Следва етап на лакиране.

Според Кирил Николов – един от големите вносители на плодове и зеленчуци, продукцията се третира от десетилетия. Не е възможно в съвременните условия в търговската мрежа да влизат плодове, които не са третирани предварително, посочи той. Презумпцията е, че имат много по-добър търговски вид и дори се удължава животът им. Обработката я извършват износителите, а не вносителите.

По думите на Величков използването на кори на боядисани и лакирани плодове в сладкарството, например, е опасно. Той препоръча обилно измиване с топла вода, включително и със сапун.

Има европейски регламент, който разрешава обработката на плодове и зеленчуци с различни вещества, за да се подобри търговският им вид, добави той. Търговците обаче са длъжни да изписват на етикета,

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве