Майк Пенс ще посети Колумбия в подкрепа на Хуан Гуайдо

Външният дълг на Гърция възлиза на 30 000 евро на глава от населението

Лондон предлага алтернатива за Брекзит Не е ясно дали Брюксел ще се съгласи

Утре отварят офертите за изграждането на 19 км от пътя Мездра–Ботевград

Молдовски опозиционни лидери твърдят, че са били тровени Обвиняват властта, че иска смъртта им

Жълт код за силен вятър в цялата източна половина на страната утре

Папа Франциск поиска конкретни мерки в борбата срещу педофилията в църквата

София има нужда от два пъти повече нови жилища Нарастването на заплатите прави покупката на дом по-лесна

Калоян Паргов: Две години чакам анализ на причините за липсата на шофьори в градския транспорт

Банков скандал тресе Скандинавия След Дания и Швеция е замесена

Административният съд прекрати делата по жалби на роми от Войводиново

Бойко Борисов: Няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме През юли България ще влезе в чакалнята на Еврозоната, заяви премиерът

Белгия си търси дълговете от Кадафи Брюксел предлагал на Триполи съмнителна схема

Български производител вдига завод за над 40 милиона лева във Враца

Министърът на туризма награждава победителите от конкурса за детска рисунка „Моята ЕДЕН дестинация в България“

Има ли умишлен фалит на фонда за масова приватизация “Св. Никола” Защо бе ликвидиран през 2011 г. и къде са активите днес?!

 

Национален приватизационен фонд “Св. Никола” е регистриран през 1996 г. Определян е като фонда на бившата Държавна сигурност (ДС), поради принадлежността на повечето от членовете му от периода преди 1989 г. към ДС на БКП. В надзорния му съвет като зам.-председател влиза инж. Пенчо Адърски (изп. директор на ЕЛМА-АД, гр. Троян), там е дори и ген. Любен Гоцев. За изпълнителен директор на фонда за масова приватизация е избран Борис Бояджиев (тогава на 34 години) от Асеновград, завършил Аграрно промишлено производство в УНСС – София (ВИИ К. Маркс), щатен сътрудник в ДС.

Борис Бояджиев се насочва към ЕЛМА-АД, гр.Троян, най-големия на Балканите производител на електромотори среден габарит. Там има ресурсите, които му трябват. Има и много работници, от които могат да се вземат бонови книжки, по онова време официален платежен инструмент, с който Борис Бояджиев става милионер по-късно през 2012 г., когато след странна ликвидация всички активи стават собственост на Бояджиев и семейството му.

Борис Бояджиев и Николай Банев в епична битка за „ЕЛМА“ АД

До 23 април 1997 г. Борис Бояджиев управлява „ЕЛМА” АД чрез подставеното лице инж. Пенчо Адърски. На Общото събранието на акционерите на „ЕЛМА” АД, провело се на 23. 04. 1997 г. Борис Бояджиев като представител на “Св. Никола” и кликата му биват изхвърлени от Банев, който поема управлението на “ЕЛМА”-АД. Борис Бояджиев и хората му, буквално бягайки, за да провалят обрата в управлението, “задигат” всичко, като Борис Бояджиев дори отправя закани и заплахи за саморазправа по “други начини” към Николай Банев. Това се превръща в зрелищен сблъсък в стил на мутрите от 90-те години на миналия век, документиран в същия протокол от общото събрание. Това слага края на периода Борис Бояджиев в “ЕЛМА” АД, който влиза в зловещи саги срещу “ЕЛМА”АД, завършили неуспешно за него. Тогава той се принуждава да се примири с Харманлийския завод “Димо Дичев”, който през 1998 г. го прекръства на “Елпром Харманли” в опит да имитира производството на “Елма” АД. Започва да се опитва да произвежда и имитира моторите на “ЕЛМА” АД , като инж. Пенчо Адърски започва работа там.

Сега ще се върнем по-назад, за да видим откъде 34-годишният тогава Борис Бояджиев разполага с ресурса да купува предприятия за милиони.

През 1996 г. директорът на “ЕЛМА” АД инж. Пенчо Адърски убеждава стотици, хиляди работници и служители на “ЕЛМА” АД, а те на свой ред техните близки и познати, хора от Троян, да си дадат боновите книжки във фонда за масова приватизация “Св. Никола”. Тезата е наивна, но сантиментална, “ЕЛМА”-АД да остане за троянци и под това мото Борис Бояджиев влиза в роля и се прави, че бил от Троян, от с. Балканец. Така уж троянецът от Асеновград Борис Бояджиев убеждава троянци да си дадат боновите книжки във фонда „Св. Никола“. Съучредители във фонда за масова приватизация са майката и бащата на Петко Митевски.

Така през 1998 г. хиляди троянци – елпромци срещу боновите книжки стават акционери в Св. Никола (ИХК), за да се окаже, че само година по-късно, през 1999 г. акциите им са изчезнали. Започва разследване, полиция, дознание и всичко изчезва. Къде обаче са акциите на троянци, на елпромци!? Ако са изчезнали от едно лице, то те са се появили при друго, а кое е то?

Видно от търговския регистър Борис Бояджиев и свързани с него лица придобиват мнозинство във фонда за масова приватизация по един много странен начин. Днес има висящи множество жалби срещу Бояджиев във връзка с откраднатите акции, но той страхува хората и с основание. Другият масов приватизатор Банев е същият.

Годината на Бояджиев или 2011-а, фалитът на ЕЛМА-АД, ликвидацията на Св. Никола (ИХК) и обирът на Алфабанк

През 2011 г. фирма “Елком” ООД внася молба за несъстоятелност на “ЕЛМА” АД като през 2017 г. Борис Бояджиев се официализира като замества “Елком” ООД с договор за цесия. Така предположенията за неговата роля във фалита на гиганта “ЕЛМА” АД станаха факт. Това бе логичен резултат след като бе изхвърлен през 1997 г.

Фондът за масова приватизация Св. Никола (ИХК) е приватизирал срещу бонови книжки активи за милиарди като „Химатех“ АД, „Димо Дичев“ (от 1998 г. „Елпром Харманли“), „Фименко“, Индустриален Център Искър, Индустриален Център Тракия, Балканска Звезда и др.

През 2011 г. Борис Бояджиев решава да ликвидира фонда за масова приватизация „Индустриална Холдингова Компания“ (Св. Никола), тъй като фондът бил на загуба с 23 000 лева. Важно е да се отбележи, че фондът се издържа от разпределение на дивидент, какъвто години наред Бояджиев не е разпределял, а от там фондът бил тласнат към фалит. За ликвидатор на фонда бил избран Георги Богданов, който през 2012 г. приключил ликвидацията, за да може всички активи да се озовават при самия Борис Бояджиев и жена му Теменужка (Митевска) Бояджиева, сестра на Петко Митевски, свързан с обира на Алфабанк отново през 2011 г. с над 21млн. лева.

Последната работа на Петко Митевски била в „Химатех“ АД, собственост на Бояджиеви

Днес троянци-елпромци са без боновите си книжки. Днес Борис Бояджиев фалира “ЕЛМА” АД, фалира “Св. Никола”/ИХК/, свързан е с обира на Алфабанк и всичко това пред нашите очи и за наша сметка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Сърдечни благодарности на журналистическата гилдия и медиите у нас, за тяхната гражданска съвест и морал, като ни информират за крупни престъпления срещу държавата и народа ПОНЕ 20 ГОДИНИ СЛЕД ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО. БРАВО на смелата българска разследваща журналистика!

  2. Но за най-големите национални престъпници ще научим 20-25 години след смъртта им. Нашите внуци ще четат за Христо Бисеров, за ген. Любен Гоцев… не, списъкът е огромен. Голямо „разследване“ ще падне по тяхно време.

  3. Банев и Бояджиев са една стока, за народа нищо, а те все жертви?! Това държава ли е , това законно ли е, да мамиш хората и да се правиш на …

  4. Както правилно е казал другарят Луканов, идеолог и баща на прехода: “ Ще ви построим капитализъм, но капиталистите ще бъдем ние. В изпълнение на този завет хиляди отговорни дейци на ДС, ЦК, Комсомол се втурнаха самоотвержено да крадат, приватизират и разрушават построеното от наивното стадо “ строители на светлото бъдеще“. Тези хора бяха изградили в себе си чувство на недосегаемост от закона и превъзходство над „тълпата“. Това се доказа и от обслужващата ги съдебна система, неслучайно изографисана с превръзка на очите. Описаното тук е само една нищожна част от случилото се навсякъде в ограбената от тях държава. И сега идва нова кохорта от огладнели и настървени техни наследници, водени от една дърта пачавра, окичена с почетната титла „госпожа Лъжа“.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.