Има недостиг на въглища за отопление във Видин

Продължава да има недостиг на въглища за отопление във Видинска област, каза Димчо Костадинов, регионален представител на фирма за търговия с твърди и течни горива, предаде "Фокус". Той посочи, че ледоходът по река Дунав продължава и няма възможност да се доставят руски и украински въглища.

„Налага се да докарваме въглища от морските пристанища. Това оскъпява цената на тон въглища”, обясни Костадинов. Той посочи, че цената на тон въглища от типа „донбаски”, които са най-търсени, е 400 лв. за тон.

През лятото на 2016 г. тон от тези въглища се продаваха в различните складове на цена от 260 лв. до 300 лв. В началото на зимата цената им се покачи с 30-40 лв., а сега в края на зимата вече е 400 лв. за тон. Въпреки високата цена количеството въглища е ограничено, има непрекъснато търсене.

„Търсенето на газ за отопление е в рамките на нормалното за сезона, складовете се зареждат редовно с бутилки газ, заредени са и газстанциите на фирмата”, обясни Димчо Костадинов. Според него доставката на газ не се влияе от студеното време.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони