Има нещо гнило в Белгия

Новият гаф на Чорбаджийски и картоните от Рига натежаха прекалено много

Има нещо гнило. Не в Дания и „Копенхаген“, който за трети път дойде на стадион „Васил Левски“, само за да добави скалпа на ЦСКА до тези на „Левски“ и „Лудогорец“.

Гнилото беше в Белгия. Съдията Барт Вертентен показа как по буквата на закона може да бъде сринат един отбор. Ако всяко от отсъжданията на мача ЦСКА - „Копенхаген“ (1:2) се разглежда самостоятелно, сигурно няма да се намери кой знае какво. Но когато за 90 минути свирката е само в една посока, звучи дискриминационно. ЦСКА видя по възможно най-болезнения начин знака „Стоп“ към Европа. Видя го след фантастични първи 30 минути. Видя го и след умно доиграния час, в който датският гранд не създаде чисто положение. Неприятно за гледане бе, че ЦСКА толкова много се затвори, че дори контраатака не опита. Но целта оправдава средствата.

Дуелът не е напълно приключил! Първите думи на датския треньор Стале Солбакен бяха именно такива. ЦСКА игра силно, храбро, агресивно... Така трябва да е и в Копенхаген.

75_2И... ЦСКА си изпати и заради свои стари слабости. Гафовете на Божидар Чорбаджийски станаха твърде много. И то във важните мачове. Безкрайна е дискусията дали червеният картон е заслужен или не. Фактът е, че Чорбаджийски даде основание на Вертентен и белгиецът не изпусна „високата топка“. С идването на Нестор Ел Маестро юношата на ЦСКА загуби капитанската си лента. Уж започна да играе по-стабилно в по-леките мачове, за да напусне в четвъртък терена с ръце върху главата си. Както го прави неведнъж в дербитата с „Левски“ и „Лудогорец“ през последните години. Едно е да играеш пред пълен национален стадион срещу „Монтана“, друго е срещу „Копенхаген“.

ЦСКА плати данък „глупост“ и заради още двама българи. Червените картони на Кристиян Малинов и Николай Бодуров, получени след края на дузпите срещу „Рига“, тежаха убийствено. Миналия сезон дисциплината наклони везните в ущърб на ЦСКА. От пет мача в Лига Европа сега отборът има 4 червени картона. И ако контузиите са част от играта, то ръководството и треньорът трябва сериозно да размахат пръст.

75_2

ЦСКА показа, че е по-жив от всякога. Публиката на „Васил Левски“ направи атмосфера, на която не само в България могат да завидят. 25 000 души превърнаха вечерта на националната арена в червена феерия. Но от години има един проблем – приказно е на евромачовете и сиво във вътрешното първенство. Сегашният ЦСКА заслужи своята подкрепа. В неделя срещу „Славия“ няма да има 25 000 души, както е било в десетилетия назад в историята. Но вечер на „Българска армия“ пред 2000 фенове ще остави отново лош вкус в устата. И пак ще постави въпроса „Защо?“

В ЦСКА има какво да се види. Фернандо Каранга е забравен герой от миналото, защото на терена е Мауридес. Терминатор с клинична точност пред гола, който с всеки мач вдига цената си. Кирил Десподов и Едвин Джеси са острилки с безкрай фантазия. Пинто, Бикел и Тиаго са класа в центъра. Чака се включването на доскорошния съотборник на Неймар в националния на Бразилия – Евандро.

Да, ЦСКА наистина стана интересен за феновете отбор. И още по-опасен за хегемонията на „Лудогорец“ съперник. А за „Копенхаген“? Няма нищо по-опасно от отбор, който няма какво да губи, а може да спечели безкрайна слава в града на Ханс Кристиян Андерсен...

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ