Откриха мъртъв мъж в град Рила

Викторио Александров към родителите на убитата Дарина: Идвам, идвам

Изпразват цистерна с 10 кубика газ на бензиностанцията на OMV на „Цариградско шосе“

Община плаща 170 000 лева за фатален инцидент на мост

В Хитрино вече възраждат улици и обществени сгради Делото срещу двамата машинисти е в ход

Пожарникар катастрофира в Търговищко, тежко ранена е руска гражданка

Директор на училище отстранен, 62% от учениците му не били в час

„Левски“ се закани на „Лудогорец“

Президентът към олимпийските отбори по природни науки: Надеждата за България е в огромния потенциал на младите хора

29-годишна и баща й пострадаха при катастрофа

Разходите за ток на „В и К“ скочиха с 10-15 на сто месечно

Неизправност или липса на вода може да е причина за взрива на бойлер в Шумен Засегната е и съседната къща

Белодробна болест е най-вероятната причина за смъртта на 13-годишната ученичка във Враца

Бизнесът настоява за разваляне на договорите с американските централи

5 години затвор и глоба от 5 000 лева за изнудвач от Горна Митрополия

Има огнище от хепатит А в ромското гето на Гърмен, 12 деца са болни

Имунизационният календар на едно дете е на стойност около 600 лв.

12 деца от ромската махала на Гърмен са заразени с вирусния хепатит А, всички са на възраст до 8 години. Случаите са регистрирани в периода от 9 ноември до момента,съобщиха от РЗИ-Благоевград.

„Няма място за паника, взели сме необходими мерки. Само едно от заразените деца е посещавало училището в Гърмен, друго пък е ходило на детска градина, но отдавна е спряло да я посещава. Има огнище на вирусния хепатит А, но не можем да говорим за епидемия”, коментира д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция-Благоевград.

В СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Гърмен три пъти седмично се прави почистване с хлорни препарати. Дезинфекция се извършва и в детската градина. Личните лекари следят здравословното състояние на всички деца. Осигурен е и гама глобулин, за да се бият мускулни инжекции на контактните деца.

„Направихме предписание към кмета на общината да се изчисти квартала. Нашата информация е, че е направено това нещо с дезинфектанти, измити са улиците, събрани са отпадъците”, каза още д-р Мончева.
Първи за заразата алармираха протестиращите в Гърмен срещу незаконното гето. Те за втори ден отново се събраха на символичен бунт пред сградата на общината в сряда , за да напомнят,че РДНСК е издала 115 заповеди за събаряне, но не се изпълняват.

Процесът по разрушаване на незаконните къщи в гетото бе спрян от Хелзинкския комитет по правата на човека. Казуса стигна и до други евроинституции. Те настояват първо да се намери подслон за ромите, а после да се събаря. На практика обаче такова място в общината няма. Затова кметицата тръгна на варианта да узаконява гетото като изработи устройствен план на махалата. Срещу това скочиха протестиращите жители на общината и настояват да се проведе референдум по темата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.