Има огнище от хепатит А в ромското гето на Гърмен, 12 деца са болни

12 деца от ромската махала на Гърмен са заразени с вирусния хепатит А, всички са на възраст до 8 години. Случаите са регистрирани в периода от 9 ноември до момента,съобщиха от РЗИ-Благоевград.

„Няма място за паника, взели сме необходими мерки. Само едно от заразените деца е посещавало училището в Гърмен, друго пък е ходило на детска градина, но отдавна е спряло да я посещава. Има огнище на вирусния хепатит А, но не можем да говорим за епидемия”, коментира д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция-Благоевград.

В СУ „Св. св. Кирил и Методий” в Гърмен три пъти седмично се прави почистване с хлорни препарати. Дезинфекция се извършва и в детската градина. Личните лекари следят здравословното състояние на всички деца. Осигурен е и гама глобулин, за да се бият мускулни инжекции на контактните деца.

„Направихме предписание към кмета на общината да се изчисти квартала. Нашата информация е, че е направено това нещо с дезинфектанти, измити са улиците, събрани са отпадъците”, каза още д-р Мончева.

Първи за заразата алармираха протестиращите в Гърмен срещу незаконното гето. Те за втори ден отново се събраха на символичен бунт пред сградата на общината в сряда , за да напомнят,че РДНСК е издала 115 заповеди за събаряне, но не се изпълняват.

Процесът по разрушаване на незаконните къщи в гетото бе спрян от Хелзинкския комитет по правата на човека. Казуса стигна и до други евроинституции. Те настояват първо да се намери подслон за ромите, а после да се събаря. На практика обаче такова място в общината няма. Затова кметицата тръгна на варианта да узаконява гетото като изработи устройствен план на махалата. Срещу това скочиха протестиращите жители на общината и настояват да се проведе референдум по темата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве