Продължава издирването на момчето, което изчезна в Дунав

На 20 юни 2019 да почерпят

Луис Енрике напусна националния отбор на Испания

САЩ въведоха санкции срещу руска финансова компания

Земетресение от 6,5 по Рихтер в Западна Папуа в Индонезия

Военни и индустриални обекти с американско присъствие са били атакувани в Ирак

„Американ Еърлайнс“ закупува 50 от най-новите модели пътнически самолет на „Еърбъс“

Борис Джонсън е начело и след третия кръг на изборите за приемник на Тереза Мей

Партиите излизат на пазара, НС няма идеи за контрол на покупките ДПС предложи дарения без лимит, ГЕРБ - безплатни партийни клубове

Два български ТИР-а катастрофираха в Румъния, шофьор е загинал Причина за инцидента е спукана гума на единия от камионите, съобщават от МВнР

Бой между деца в София прати 11-годишен в „Пирогов“

12 000 лева глоба за шум на открито (обзор) МВР поема контрола върху нарушителите на закона

Болниците стопили дълговете си с 30 млн. лв.

19-годишна българка е арестувана в Гърция за разпространение на детска порнография

Данъци и осигуровки за обезщетение след уволнение

Имотите поскъпват с до 5% през 2019 г.

Строителните предприемачи очакват покачване на цените на жилищата през 2019 г. с до 5%. Една от причините за това е двойното поскъпване на терените за строителство.

Броят на издадените разрешителни за строеж в София нарасна с 25%

Печалбата е 11% от цената на сградата

Строителните предприемачи очакват покачване на цените на жилищата през 2019 г. с до 5%. Една от причините за това е двойното поскъпване на терените за строителство, а другата са по-високите разходи за административни услуги. В някои столични квартали, обаче, очакват по-голям процент на поскъпване на жилищата. „Цените на терените в столицата поскъпват на базата на чисто пазарен механизъм. Ако има повече търсене и по-малко предлагане, нормално е стойностите да се повишават”, обясни Георги Шопов, председател на Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП).

През последните две години цените на имотите в столицата са нараснали с 10%. Броят на издадените разрешителни за строеж расте с 25% през първите три месеца на 2019 г. спрямо същия период на миналата година, а въведените в експлоатация нови жилища се увеличават двойно.

От бранша изчислиха, че 55% от себестойността на жилищата включва самото строителство на сградата, теренът има тежест от една четвърт (25%) в крайната цена, 8% се отделят за административни разходи за изграждане на сградата, а 11% е печалбата на строителя. Като 38% от цената отиват в държавния бюджет или общината под формата на ДДС, корпоративен данък и административни разходи. Трудът също е поскъпнал. За последните десет години заплатите в строителството са се увеличили двойно.

Голям процент от жителите на столицата все още обитават стари панелни блокове, посочиха от НАСП. А това провокира устойчиво търсене на жилища ново строителство. Според сдружението панелните блокове няма да могат да се оправят само със саниране, защото годността им изтича.

Да се въведе електронно разрешително за строеж предлагат от бранша. Според строителните предприемачи по този начин процедурите ще бъдат облекчени и ще се спазват сроковете за издаване на документите. „По примера на съседни страни като Македония и Сърбия, където успешно се прилага този метод, вярваме, че въвеждането му у нас ще даде възможност документите да се проследяват в реално време”, коментира Мартин Драгоев от браншовото сдружение. В момента при закупуването на един парцел до започването на строителството минават между две и три години, алармираха от бранша.

 

С една заплата купуваме 0,6 кв. метра

Жилищата у нас са по-достъпни от тези в Европа

С една средна заплата в София може да купим 0,6 кв. метра жилищна площ, изчислиха от Национална асоциация на строителните предприемачи (НАСП). В Берлин, Париж и Лондон с една заплата гражданите могат да купят едва 0,1 кв. метра. Това прави жилищата в България значително по-достъпни от тези в страните от Западна Европа.

„В големите европейски градове 75% от населението живее под наем, като новите апартаменти се изкупуват по 20 хил. евро за квадратен метър от банки или други инвестиционни дружества, а след това се дават под наем на жителите”, коментира Георги Шопов от асоциацията на строителните предприемачи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.