Имотите поскъпват с 10% догодина

Повишение на цените се очаква в районите на бул. Черни връх и ул. Сребърна, бул. Шипченски проход, кв. Красно село, Бъкстон, кв. Витоша

Имотите ще поскъпнат с 10% догодина, прогнозира Полина Стойкова от агенцията за недвижими имоти „Бългериън пропъртис“.

По думите й през 2017 г. подемът в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене.

„През 2016 г. за първи път от 2008 г. измерваме двуцифрен ръст в цените на имотите в София - очертава се годината да приключи с около 12% ръст на цените в София. Това е двойно по-голям ръст от миналата година, когато измерихме нарастване от 6%“, допълни Стойкова.

Тя обясни, че продажбите на жилища ново строителство са около 50% от общия обем продажби в София, а цените на които се предлагат, са по-високи от тези на имотите на вторичен пазар средно с около 80-100 евро на кв.м.

От друга агенция за недвижими имоти „Имотека“ също прогнозират, че 2017-та ще бъде година на активен пазар на жилища. Според техните експерти, ако през тази година най-много са били покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 г. можем да станем свидетели и на по-високи цени.

„Източните и южните райони ще запазят популярността си, но през 2017 г. очакваме активността на купувачите да се повиши и сред тях да се появят много нови клиенти. Те ще търсят имоти на локации, където, поради очаквани инфраструктурни или транспортни подобрения, ръст на цените в дългосрочен план е много вероятен сценарий”, казва Явор Пейчев, регионален мениджър на „Имотека“.

По думите му, по-силен интерес през 2017 г. ще има в районите на бул. Черни връх и ул. Сребърна, бул. Шипченски проход, кв. Красно село, Бъкстон, кв. Витоша, по протежението на бул. Владимир Вазов. Това са райони, които са активно развиващи се днес, а цените им все още са достъпни. В близките години обаче е вероятно цените там да се повишат.

Най-желаните имоти ще останат двустайните и тристайните апартаменти. От „Имотека“ очакват около 5% ръст при сделките, сключени с цел отдаване под наем. Между 1 и 3 месеца ще се задържи най-често срещаният период за сключване на сделка, казват още от компанията.

Новото строителство, което вече е налично, и имотите, които ще излязат на пазара през идната година, ще бъдат предпочитани от купувачите, защото привличат интереса на купувачите заради общото си състояние, енергоефективните си фасади и поддържаните общи части.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти