Раците с впечатляващи делови предложения, Везните да не вкарват свои пари в инвестиции – Дневният хороскоп на Алена

На 10 април 2020 да почерпят

Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Имотът е „крепост“ за спестяванията на хората 3D виртуални огледи заради коронавируса

Новите технологии все по-често ще бъдат използвани на пазара на имоти.

Заразата не се отразява на намеренията за покупка

Компании използват технологии, за да преустроят и дигитализират дейността си

Въвеждането на нови технологии на пазара на имоти ще спестява време и пари на купувачите и след отминаване на коронавируса.

Разпространението на коронавируса не се отразява на намеренията на хората да купят имот, показват наблюдения на брокерите. Но на пазара все по-често ще бъдат използвани нови технологии, за да улеснят клиентите при избора им на жилище, пишат от Imoti.net.

Имотът остава единствената “крепост” за спестяванията на хората на фона на случващото се на фондовите пазари, смята Мартин Кателиев от компания за недвижими имоти във Варна. “Въпреки епидемията, цените на имотите са стабилни”, заяви той. Като цяло очакванията му за годината са пазарът да регистрира положителна промяна в търсенето и предлагането на имоти.

“Технологията с 3D виртуални огледи при високо качество на детайла е отдавна наложена на международните пазари и е крайно време да стане масова и в България. Моята прогноза е, че за съжаление точно тежко изпитание като коронавируса, а не необходимостта от спестяване на време и пари, ще направи технологиите за виртуални огледи по-популярни на пазара за недвижими имоти”. Това коментира представител на компания, която предлага 3D виртуални огледи на имоти. Според други експерти на пазара на имоти сега е моментът фирмите да станат по-гъвкави, инициативни, да преустроят и дигитализират дейността си.

В Плевен се наблюдава нормална активност на пазара на недвижими имоти, коментира Ангел Иванов от агенция за имоти в града. “Започнати сделки се довършват, сключват се нови договори, кандидатстват за кредит и т. н. Търсенето за наеми е нормално за този период на годината и за региона, малкото по-големи инвестиционни намерения също остават и не се променят намеренията за по дългосрочни инвестиции”, допълва експертът.

Очакванията са интересът към инвестиране в жилищния сегмент да се запази. “Жилищата се купуват основно с цел лично ползване или доходност от наеми или просто, за да се инвестират свободни парични средства поради сигурността, която имотите дават като инвестиционен инструмент”, отбелязва Иванов.

“През следващите няколко седмици с оглед на спазване на изискванията на кризисното положение може да има спад в личните срещи или тяхното провеждане при завишени хигиенни изисквания, но пазарът на имоти е сегмент, в който предметът не се разваля и не се уврежда, даже напротив задържа стойността си стабилна през годините и е един от най-стабилните активи, в които може да се инвестира”, смята Ангел Иванов.

Ситуацията с коронавируса обаче стимулира развитието на технологиите. Компаниите, които презентират детайлно имотите си в интернет с качествени снимки, виртуални огледи, 3D модели, скици и проучват добре изискванията на своите клиенти, в момента не срещат проблеми и реализират сделки. Затова много експерти веждат в настоящата ситуация възможност за разширяване при онлайн комуникацията на пазара на имоти. Това ще спести време и пари на купувачите и след отминаване на коронавируса, което пък може да доведе до по-бързо сключване на сделки и ускорение на пазара като цяло. Вече стартира и пилотен проект за онлайн разрешителни за строеж, което също ще даде стимул за бързо развитие на пазара.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.