Импийчмънт на Тръмп?

Политическо решение с неясни последици

Президентът се възмути от измисления лов на вещици

Украинската афера сложи край на резервите на лидерите на Демократическата партия в САЩ, които решиха да започнат процедура по импийчмънт на Доналд Тръмп, въпреки несигурните последствия на този ход, който е повече политически, отколкото юридически.

В какво е обвиняван Тръмп? От април насам няколко конгресмени от Демократическата партия искат започването на процедура за свалянето на Доналд Тръмп, основаваща се на заключенията от разследването за предполагаемата руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. След близо двегодишно разследване, специалният прокурор Робърт Мълър не откри доказателства за сговор между Москва и екипа на кандидат-президента Тръмп.

Демократите сега подозират обитателя на Белия дом, че е злоупотребил с властта си, за да навреди на бившия вицепрезидент Джо Байдън, фаворит за номинацията на Демократическата партия за президентските избори през 2020 г. Те си задават въпроса дали той е задържал предназначена за Украйна военна помощ, за да принуди Киев да започне разследване за корупция срещу Джо Байдън и сина му Хънтър. Вчера лидерката на парламентарната група на демократите в Камарата на представителите на САЩ призова за обединяване на всички тези разследвания и за официалното им включване в процедура по импийчмънт.

Защо се колебаеха демократите? Досега Нанси Пелоси се противопоставяше на поемането по този път от притеснения, че процедурата по импийчмънт ще монополизира дебатите, отвличайки вниманието от водещите теми в кандидат-президентската кампания през 2020 г. Знаейки, че има слаби шансове за сваляне на президента поради републиканското мнозинство в Сената, Пелоси се опасяваше, че подобен ход може да се обърне срещу демократите и да засили партийното разделение в страната. На общите избори през 2000 г. републиканците бяха наказани за ожесточението, с което се опитваха да постигнат импийчмънт на Бил Клинтън. Вчера Доналд Тръмп изрази възмущение от „измислен лов на вещици“, но заяви, че действията на демократите ще имат „позитивен“ ефект върху кампанията му за преизбиране.

(Със съкращения, превод БТА)

Коментари

Задължително поле