Имунолог: Мръсният въздух помага на коронавируса

Смог над София. Снимка: Денислав Стойчев/Архив

Няма категорични доказателства за голямата трайност на антителата, специфични за коронавируса. Изследвания показват, че антителният отговор се задържа не повече от три месеца. Отговорът обаче колко дълго продължава имунитетът не е еднозначен. Това обясни имунологът проф. Мариана Мурджева по Нова ТВ.

Специалистът посочи, че опасността от повторно заразяване с клинични симптоми с коронавирус показва нетрайността на имунния отговор.

Според проф. Мурджева не може да се гарантира, че преболедувалите от COVID-19 няма да се заразят с други вируси.

Имунологът предупреди също, че самолечението с определени антибиотици, при най-малките симптоми на коронавирус, може да е пагубно в бъдеще.

„Неразумната и неправилна употреба на тези антибиотици след година, две или повече може да доведе до една епидемия от бактериални инфекции, чиито причинители да са резистентни на тези антибиотици”, каза професорът.

Специалистът обясни, че доказателствата, че мръсният въздух създава неблагоприятен терен, на който стъпва вирусът, стават все повече.

„Възпалителната реакция, която фините прахови частици създават, е една неблагоприятна база за развитието на вирусната инфекция и затова ние по-трудно можем да се справим с нея. Около 15% от леталитета при коронавирус е доказано, че може да е свързан с мръсния въздух”, допълни проф. Мурджева.  

Коментари

Задължително поле