Инвестират 12 млн. лв. в морските летища

Нови маршрути стартират от Варна и Бургас

12 млн. лв. ще бъдат инвестирани тази година в морските летища Варна и Бургас, съобщиха от компанията концесионер "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт". Сумата е с 3,4 млн. лв. над вложената през 2019 г.

Със средствата ще бъдат разширени пероните за самолети и ще бъде монтирано ново осветление. Във Варна тече проект за разширение на пистата за рулиране "Еко" с дължина 1220 м, а до септември ще приключи основният ремонт на хангара.

През 2019 г. морските летища са обслужили 4,9 милиона пътници и над 35 000 полета на 97 български и чуждестранни авиокомпании, отчeтоха от компанията. След рекордния ръст на трафика от почти 50% през периода 2015-2018 г., миналата година пасажерите са намалели общо с 10,7%. 12 на сто е регистрираният спад в Бургас, където са били обслужени 2,85 млн. пасажери.

Най-много сред пристигащите са били британци, руснаци, поляци, германци и чехи, а сред заминаващите водещи дестинации са били Москва, Лондон, Прага, Тел Авив и Катовице. Спад от 8,6% отчита варненското летище, което е обслужило над 2 млн. пътници. 26% от тях са били германци, следвани от българи, британци, поляци, руснаци и австрийци. За излитащите топдестинации са били София, Москва, Лондон, Виена и Тел Авив, като ръстове са отчетени на пасажерите от Великобритания - с 26%, и от Австрия - с 16%.

"След една толкова интересна и предизвикателна за бранша година нашият стремеж през 2020г. е отново да възвърнем положителните нива на растеж на пътникопотока. Непрестанно работим с цел популяризиране на летищата Бургас и Варна и цялото българско Черноморие като атрактивна туристическа дестинация, която има много да предложи дори на най-взискателния пътник", коментира Улрих Хеппе, главен изпълнителен директор на компанията концесионер.

Тази година стартират серия от нови маршрути от морските летища. От 31 март авиокомпания Lauda ще лети два пъти седмично по линията Бургас-Виена. Заявени са и полети до Лвов, Харков и Виница в Украйна, Ростов в Русия, Шчечин и Люблин в Полша. Lauda ще оперира три пъти седмично и по линията Варна-Виена, а от 14 април испанската Volotea ще свърже Варна с Нант. Към момента от морската столица са заявени полети до новите дестинации Орхаус в Дания, Краков и Ржевов в Полша и Девил във Франция. През зимния сезон морската столица е свързана с 16 европейски града по въздух, пет от които са нови - Ливърпул, Берлин, Кьолн, Хамбург и Париж, допълниха от "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции