Инвеститори се насочват към студентски общежития

Студентските общежития стават все по-привлекателни за инвеститорите. В България студентите са сериозна движеща сила на пазара на имоти.

Поглеждат към алтернативни форми на вложения

Изгодни са многофамилните жилищни сгради

Инвеститорите в жилищни имоти все повече поглеждат към алтернативни сектори като студентски общежития и домове за възрастни хора, сочи изследване на консултантска компания. Глобалният обем от инвестиции в студентски жилища е нараснал с 87% през последните пет години. Ограниченото предлагане и голямото търсене на студентски жилища в някои градове в Южна Европа създават големи възможности за нови инвестиции в сектора в следващите години. В българските градове с университети студентите също имат решаващо значение за пазара на имоти. Но глобалната необходимост от многофамилни жилищни сгради и домове за възрастни хора предлагат възможности пред инвеститорите във всички страни, посочват авторите на доклада.

Предлагането на студентски общежития е най-високо във Великобритания, където 27% от всички студенти могат да бъдат настанени в тях, а е най-ниско в Южна Европа. В Италия, например, която е четвъртият по големина студентски пазар в Европа, предлагането е достатъчно за настаняването на под 5% от всички студенти.

Анализ на отделните градове въз основа на данни на компанията StudentMarketing, която е доставчик на студентски жилища и микроапартаменти, показва, че най-ниско е предлагането в Рим. Студентите в италианската столица са 220 500, но тя разполага само с 6500 легла, които са достатъчни за едва 3% от младежите. Следват Порто с 3,5%, Флоренция с 3,8%, Барселона с 4,9% и Мадрид с 5,7%. Тези градове предлагат най-добрите непосредствени възможности за инвеститорите, тъй като много от тях имат значителен брой чуждестранни студенти, а това означава стабилно търсене и висок среден наем на студентските общежития.

“Италия се оказва привлекателен пазар за инвеститорите, тъй като предлагането е ниско, а съществуващите студентски общежития са стари”, казва експертът Маркус Робъртс. “Испанските и някои от португалските градове също се характеризират с изключително ниски нива на предлагане при високо търсене и силен ръст на наемите”, допълва той. “В момента компаниите за частни капиталови инвестиции са особено активни на иберийския пазар. Испания отчете рекордни инвестиционни обеми в студентски общежития в последните 12 месеца”, казва още Робъртс.

Студентските общежития са регистрирали още една рекордна година през 2017 г. с общ обем на инвестициите от 17,5 млрд. долара, което е повишение с 4% спрямо 16,9 млрд. долара през 2016 г. Във Великобритания и Западна Европа са над половината от тези инвестиции с дял от 51%, или 8,9 млрд. долара. Това е повишение с 35% спрямо 6,6 млрд. долара през 2016 г. Великобритания, Германия и Испания са били най-активните пазари за студентски общежития в Европа.

Инвестициите в многофамилни жилищни сгради на осемте основни пазара в Европа са надхвърлили 27 млрд. евро през 2017 г., но все още са на ниско ниво в сравнение с обемите в САЩ. Въпреки това е отчетен ръст от 19% на инвестиционните обеми от 2013 г. насам. Швеция, Холандия, Дания и Германия имат установени институционални жилищни пазари, като предлагат най-ликвидни пазарни условия за търговия.

 

Купувачите виждат качеството

Пазарът на имоти навлиза в по-зряла и стабилна фаза

За ценови балон не може да се говори

Жилищният пазар в София и в страната е изключително активен и стабилен. Увеличеното търсене не само доведе до повишаване на цената на жилищните имоти, но и даде увереност на предприемачите да инвестират в мащабни жилищни проекти, което от своя страна увеличи предлагането. Апартаментите продължават да поскъпват, но с по-бавни темпове.

“Това не означава спад, а по-скоро пазарът навлиза в една по-зряла и по-стабилна фаза. В София се строи изключително интензивно, разрешителните за строеж са много на брой, но въпреки това жилищното строителство като процент от БВП е на сравнително ниски нива в сравнение с тези в други страни на Европа, което е индикатор, че инвестициите в нови жилища ще продължат да се ускоряват до 2021 г.”, прогнозира Евгения Диканска, изпълнителен директор на инвестиционна компания в областта на недвижимите имоти. “Това обяснява нашите инвестиции в жилищни проекти – само за 2019 г. ще обявим два големи жилищни проекта”, допълва тя. Според нея засиленото търсене на апартаменти е част от пазарната активност в сектора на недвижимите имоти.

Купувачите са все по-информирани, знаят предлаганото в какъв ценови диапазон е и могат да направят разлика в качеството. Това дава възможност да изпъкнат проекти, които са мислени качествено, изградени устойчиво, които дават качество на живот. Евгения Диканска препоръчва строителните предприемачи да наблюдават поведението на купувачите и да го отразяват в новите си проекти. Пазарът ще продължи да се развива и ще е все по-зрял и по-устойчив, убедена е тя. Диканска е категорична, че за ценови балон не може да се говори.

 

На второ място е Кръстова вада

Квартал „Витоша“ е най-предпочитан

Плащат по 960 евро за кв./м

Най-много закупени жилища в края на 2018 г. има в софийския квартал Витоша. Останалите популярни за покупка квартали в София са Кръстова вада, Студентски град, Манастирски ливади и Връбница 2.

За апартамент в кварталите Витоша и Връбница 2 ще трябва да платите 960 евро/кв.м, в Студентски град - 1070 евро, в Младост 4 - 1080 евро, в Манастирски ливади - 1010 евро, а в Кръстова вада – 1270 евро. Най-скъпо продавани са жилищата в Центъра и в кв. Лозенец – между 1650 и 2000 евро/кв.м.

Традиционно, интерес има и към столичния ж.к Младост, но предлагането там е доста ограничено. Ж.к Люлин привлича интереса с ниски цени за жилища ново строителство.

Като интересна зона може да се добавят и кварталите Павлово, Бъкстон, Овча купел и Карпузица. Този южен район се преобразява с напредъка на метрото, разширяването и строителството на нови булеварди, проекта за подобряване на линията на трамвай №5, наличните университети, медицински центрове и транспортни връзки. Всичко това дава много силен тласък на развитието на района и новото строителство, което постепенно променя неговия облик.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти