Инвеститори търсят парцели близо до метрото

Най-ниските оферти за терени са в “Дружба” и “Овча купел”

Източните райони най-предпочитани за вложения

Търсенето на парцели за жилищно застрояване в София се увеличава, показва анализ на консултантската компания Arco Real Estate за третото тримесечие на 2017 година. Това, според експертите, е индикатор за очакванията на инвеститорите за развитието на пазара на имоти в столицата в близко бъдеще. Данните показват, че най-висок остава интересът към центъра и източните квартали на столицата, като не липсва такъв и към по-бюджетните локации като “Люлин” и “Надежда”. Водещи критерии в избора са близост до метростанция и паркова зона, подчертават от компанията.

Най-ниските офертни цени на парцелите са в кварталите “Дружба” и “Овча купел”, отчитат брокерите. В “Дружба” те са от 45 до 85 евро/кв.м, като предприемачите търсят терени, близки до линията на метрото.

В “Овча купел” интересът също е насочен към зоните около трасето на вече строящия се трети метродиаметър. Там собствениците на парцели искат от 70 до 150 евро/кв.м.

В четирите части на квартал “Надежда” предложенията в сегмента са в много широки граници - от 80 до 320 евро/кв.м. за парцел за застрояване. В съседния квартал “Връбница” цените са от 60 до 100 евро/кв.м.

От 60 до 80 евро/кв.м. се предлагат парцелите за застрояване в периферните зони на “Люлин”. В центъра на най-големия панелен комплекс в столицата и микрорайоните му, през които минава метрото обаче, цените варират от 100 до 230 евро/кв. м.

В “Красна поляна” офертите са от 70 до 190 евро/кв.м. В намиращия се близо до северните поли на Витоша “Бъкстон”, собствениците са обявили офертни цени от 90 до 190 евро/кв.м., в съседната Бояна - от 125 до 330 евро/кв.м. В квартал “Витоша”, който също е край южната дъга на околовръстното шосе на София, офертите в сегмента варират от 60 до 150 евро/кв.м. В Драгалевци пък цените са в диапазона от 110 до 200 евро/кв.м. за парцел за застрояване.

В центъра, който е най-желан от строителите, на практика предлагане няма, посочва компанията. В източните райони на София цените варират от 190 до 450 евро/кв.м. От 110 до 480 евро/кв.м. се предлагат терените в петте части на ж.к. “Младост”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти