Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Инвестициите в клинични проучвания са много важни

-Каква е ролята на данните от реалната практика? Как могат да допринесат за изграждане на устойчива здравна система?

-Тези данни са значими за инвеститори, фармацевтични компании, клиницистите и техните организации. Анализираните от тях доказателства биха могли да дадат сведения за това кое е ефективно при даден пациент в зависимост от неговите индивидуални характеристики; какви са очакваните ползи и усложнения в дългосрочен план, а не само в рамките на отделно проучване; как да се подобри качеството в определяне на риска от страна на производител, лекар и пациент и правилното експлоатиране на даден медикамент.

-Какво е значението на клиничните проучвания?

-Най-често чрез тях тестваме безопасността и ефективността на нови терапевтични стратегии. Клиничните тестове дават достъп до квалифицирани специалисти, а международни центрове провеждат лабораторните изследвания и предоставят съвременна апаратура за профилактика и проследяване на участващите пациенти.
-У нас през 2015 г. инвестициите в клинични проучвания са около 350 млн. щатски долара. От какво имаме нужда, за да сме по-атрактивни и да развиваме научно-изследователска дейност на добро/световно ниво?
-От изключителна важност е насърчаването на по-добри стратегии за развитие на този отрасъл в България. Въпреки добрата ни позиция на глобалния пазар за клинични проучвания, бихме могли да привлечем повече инвеститори с работа в определени насоки: подобряване капацитета и участието на центровете; достъп на пациентите до такива проучвания и изграждане на центрове в университетските болници за провеждане на клинични тестове от специално обучен медицински персонал.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.