Румен Порожанов: Чума наистина има и тя е потвърдена с всички лабораторни проби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 17 юли 2018

Вътрешният министър: Чумата е страшна, притесних от това, което чух

Нарушено качеството на водата в десетки басейни в София

Путин: Сорос се меси навсякъде, но нима това е позиция на американската държава?

Евроексперти оценяват психиатрията ни Предстоят обиколки из болници и запознаване с проблемите в сектора

Най-добрият губещ за всички времена

Искат мерки срещу сивата икономика

Инфлацията достигна над 5-годишен рекорд

По-голяма прозрачност при онлайн резервациите

Министерство на отбраната ще търси експерти по киберсигурност

Гледайте НА ЖИВО пресконференцията на Путин и Тръмп (ВИДЕО)

Валери Симеонов: Нерегламентирана търговия е вкарала чумата от Турция

Главният архитект на София ще обсъжда с граждани бъдещето на центъра на града Сред темите е конкурсът за обновяване на площад „Света Неделя“

МОН затяга мерките спрямо родителите, които не пускат децата си на училище Обсъждат се дори промени в Наказателния кодекс

Инвестициите в клинични проучвания са много важни

-Каква е ролята на данните от реалната практика? Как могат да допринесат за изграждане на устойчива здравна система?

-Тези данни са значими за инвеститори, фармацевтични компании, клиницистите и техните организации. Анализираните от тях доказателства биха могли да дадат сведения за това кое е ефективно при даден пациент в зависимост от неговите индивидуални характеристики; какви са очакваните ползи и усложнения в дългосрочен план, а не само в рамките на отделно проучване; как да се подобри качеството в определяне на риска от страна на производител, лекар и пациент и правилното експлоатиране на даден медикамент.

-Какво е значението на клиничните проучвания?

-Най-често чрез тях тестваме безопасността и ефективността на нови терапевтични стратегии. Клиничните тестове дават достъп до квалифицирани специалисти, а международни центрове провеждат лабораторните изследвания и предоставят съвременна апаратура за профилактика и проследяване на участващите пациенти.
-У нас през 2015 г. инвестициите в клинични проучвания са около 350 млн. щатски долара. От какво имаме нужда, за да сме по-атрактивни и да развиваме научно-изследователска дейност на добро/световно ниво?
-От изключителна важност е насърчаването на по-добри стратегии за развитие на този отрасъл в България. Въпреки добрата ни позиция на глобалния пазар за клинични проучвания, бихме могли да привлечем повече инвеститори с работа в определени насоки: подобряване капацитета и участието на центровете; достъп на пациентите до такива проучвания и изграждане на центрове в университетските болници за провеждане на клинични тестове от специално обучен медицински персонал.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.