На 25 юни 2018 да почерпят

Като на кино дойде Megane RS Най-бързият модел на Renault завива с четирите колела

Трансферът на Недялков – буря в чаша вода

Да твориш цветя от вафлена хартия Майсторката Петя Шмарова провежда обучения във Великобритания, Белгия, Сингапур

По-смъртоносно от болестите и войните

Принц Уилям пристигна в Йордания

Бесарабски младежи възраждат историята с народни носии Вадят грижливо пазените дрехи от сандъците на бабите

7 задържани след сблъсъците в Ботевград

Иван Лечев пред “Труд”: Смених алкохола с домашна ракия Не ми се иска синът ми да стане музикант

Райън Гослинг играе Нийл Армстронг Режисьор е Деймиън Шазел

Изобилие от събития съпътства най-очаквания музикален фестивал – “Francofolies.Blagoevgrad”

Япония и Сенегал не се биха в трилър с 4 гола

Бежански лагери извън ЕС иска Борисов България е против позицията на Европа за връщане на преселници в държавите на първа регистрация

Премиерът Борисов: България получи поздравления за активната работа по въпроса с миграцията

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в понеделник, 25 юни 2018

Спор между “Булгаргаз” и британски инвеститор

Международният инвестиционен фонд Worldview е поискал запор на сметките на „Булгаргаз” заради неплащане на задължения.

Той е основен кредитор на най-големия британски инвеститор у нас – „Петрокелтик”, който държи концесията за добив на природен газ в черноморските блокове „Галата”, „Калиакра” и „Каварна”.

От „Булгаргаз” обясниха, че през ноември м.г. са получили запорно съобщение от частен съдебен изпълнител, с което е било забранено на държавната компания да плаща на британския инвеститор по договора му за покупко-продажба на природен газ. От „Петрокелтик” са отправили молба към „Булгаргаз” да държат парите в своя сметка до вдигане на запора. От началото на ноември и доставките на природен газ са били преустановени.

Нотариалната покана от Worldview е дошла на 5 януари, като с нея е било поискано да им бъде платено това, което „Булгаргаз” дължи на „Петрокелтик”. Дружеството обаче не е било информирано за отпадане на основанието за запора.

Ето и цялата позиция на „Булгаргаз” по казуса: 

На 02.11.2017г. на „Булгаргаз“ ЕАД беше връчено Запорно съобщение от ЧСИ за налагане на обезпечителна мярка, с което се налага запор върху вземанията на „Петрокелтик“ ООД, произтичащи от сключения с „Булгаргаз“ ЕАД Договор за покупко-продажба на природен газ до размера на бъдещите искове, които ще бъдат заведени срещу добивното предприятие от търговец на природен газ.

Със същото съобщение на основание разпоредби от Гражданско-процесуален кодекс на „Булгаргаз“ ЕАД се забранява да предава запорираните от частния съдебен изпълнител суми на длъжника „Петрокелтик“ ООД. От деня на получаване на Запорното съобщение за „Булгаргаз“ ЕАД възникна задължението на пазач,
спрямо дължимите на „Петрокелтик“ ООД суми по Договора за покупко-продажба на природен газ.

В тази връзка „Петроклетик“ ООД уведоми „Булгаргаз“ ЕАД, че вземанията му по Договора за покупко-продажба на природен газ с настъпил падеж след 02.11.2017г. до размера на бъдеща искова претенция на търговеца на природен газ са предмет на запора. Със същото писмо добивното предприятие отправя молба към „Булгаргаз“ ЕАД предстоящите плащания по фактури за доставка да не бъдат плащани на „Петрокелтик“ ООД, „а да бъдат задържани по сметка на „Булгаргаз“ ЕАД до друго нареждане от страна на съдебен изпълнител, съответно вдигане на запора, поради отпадане на основанието за блокиране на сумата“.

От начало на месец ноември 2017г. доставките на природен газ за „Булгаргаз“ ЕАД от „Петрокелтик“ ООД са преустановени.

На 05.01.2018г. на „Булгаргаз“ ЕАД бeше връчена нотариална покана от името на Уърлдвю И Ейч Ес Интернешанъл Мастър Фънд, Уърлдвю Икономик Риковери Фънд и Плутос Ейджънси ЛЛС, дружества регистрирани на Каймановите острови, в качеството им на заложни кредитори на Петрокелтик. С нотариалната покана беше поискано „Булгаргаз“ ЕАД да извърши плащане по банковата сметка на посочен
депозитар.

Размерът на сумата представлява вземане на Петрокелтик от „Булгаргаз“ ЕАД по Договор за покупко-продажба на природен газ, сключен между 2 „Петрокелтик“ ООД и „Булгаргаз“ ЕАД, и върху което е вписан особен залог по закона за особените залози.

Към настоящия момент в „Булгаргаз“ ЕАД не е постъпила информация за отпадане на основанието за вдигане на запора върху вземанията на „Петрокелтик“ ООД. Позицията на „Булгаргаз“ ЕАД е, че се касае за спор между местни търговски дружества и компетентен за неговото разрешаване е българският съд, съгласно
действащото в страната законодателство.

С оглед на това считаме, че изнесената в пресата информация би могла да създаде излишно напрежение, свързано със сигурността и непрекъснатостта на доставките за страната.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. мечтата на плевнелиев – диверсифициране на доставките на газ чрез внос от каймановите острови!
    все пак плевнелиев е спец по въпросите свързани с офшорките!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.