Български лекари спасиха мъж с имплантиране на аортна клапа през бедрото

Военен хеликоптер „Кугър” прекъсна електропровод край град Стамболийски

Последният издирван нацист не арестуван в Ню Йорк

Втори фалит на застраховател очаква опозицията Спецслужбите съобщили на премиера Бойко Борисов, че има сериозен проблем в сектора

Кремъл отрича твърденията на „Майкрософт“ за руски предизборни кибератаки в САЩ

91 000 учители излизат на протест Искат да запазят авторитета на професията

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 22 август 2018

Доминик Рааб: През октомври ще бъде възможно сключване на договор с ЕС за Брекзит

До $150 000 награда за заловен престъпник дава Москва

По-ниски данъци за празни жилища Предлагат стимули за собствениците да ги дават под наем

Разширяват пакета на НЗОК Новите дейности ще се гарантират от НРД за 2019 г.

Владимир Савов поема временно поста на Ралица Агайн в КФН

Планирайте море до 12 септември Есенен полъх от следващата седмица, температурите падат с 10 градуса

Financial Times с нов проект в България

Пропука се най-дебелият лед в Арктика

Инвестиция в БГ имот носи повече пари от жилище в Европа

Снимка - Архив

Цените на имотите, както и на наемите варират според състоянието на апартамента, местоположението и други фактори

Може да купите 4 двустайни апартамента в София вместо 1 в Берлин и да си върнете спестяванията за двойно по-кратко време

Имате спестени пари и сте решили, че искате да купите жилище с цел инвестиция? Чудите се дали да е в България или зад граница? Екип на “Труд” направи проучване в специализирани платформи за продажба на имоти и събра информация за няколко дестинации в Европа, които са атрактивни и предпочитани от повечето българи.

07.inddГермания

Ако и на вас, както на не малко българи, Германия ви се вижда като най-примамливата инвестиция, то удоволствието да притежавате скромен двустаен апартамент в центъра на Берлин с квадратура от около 50 кв. м ще ви струва 200 хил. евро. Цената за отдаване под наем на подобен имот е около 850 евро, което ще рече, че коефициентът на възвръщаемост на инвестицията от 200 хил. евро ще бъде 5,1% на година.
“Митте”, “Кройцберг” и “Фрийдрихшаин” са кварталите на Берлин, които се намират в непосредствена близост до центъра и които използвахме за анализа на имотите извън централната част на града. Цифрите показват, че “Митте” е най-предпочитаният от трите, но разбира се, с цената на жилищата се вдига и цената на наемите, което пък води до минимална промяна в процента на възвръщаемост, който е между 4 и 5%.
Цените на имотите, както и на наемите варират според състоянието на апартамента, местоположението и други фактори, за разлика от възвръщаемостта, която остава почти непроменена в отделните райони на Берлин.

Ако пък предпочитате Южна Германия, то в центъра на Мюнхен, столицата на Бавария, средната цена на кв. м е малко по-висока от тази в Берлин, около 6000 евро. Това обаче се компенсира от по-високите цени. За двустаен апартамент от 50 кв. м в центъра на Мюнхен ще заплатите приблизително 300 хил. евро, а наемът на подобен имот е около 1300 евро на месец, което пък ще ви донесе 5,2% възвръщаемост на година.
Цените в квартали като “Зендлинг” и “Максфорщад” показват по-голям процент на възвръщаемост от имотите в Берлин, но както вече споменахме, тук цените на кв. м са по-високи. Затова ако изберете Мюнхен като цел на вашата инвестиция, то подгответе сериозната сума от около 300-350 хил. евро.

Гърция

Ако мечтаете да сте горди собственици на апартамент в близост до морето – Северна Гърция е вашата дестинация. Ще може да го отдадете под наем или да почивате там през лятото. Дали ще го отдадете под наем, или ще го ползвате като място за почивка, е ваше решение. Очаквано, цените там са много по-ниски от тези в Мюнхен и Берлин, като средната цена на кв. м е около 950 евро. За един двустаен апартамент от 50 кв. м ще платите малко над 47 хил. евро. Гърция е популярна туристическа дестинация, затова лесно бихте намерили наематели за дългия летен сезон, за зимата тази задача става трудна. Наемът за целия туристически сезон на подобен вид имоти в южната ни съседка е средно около 4500 евро, което при средни статистически данни ще ви донесе 9,4% възвръщаемост на година.

Според проучване на пазара конкретно в Солун цените на малки апартаменти варират между 30 и 50 хил. евро, а ако притежавате такъв апартамент, то ще можете да го отдадете под наем срещу 250-400 евро. След пресмятане на коефициента на възвръщаемост резултатите са доста обнадеждаващи, като достигат до цели 10%.

Сърбия

За да представим адекватно ситуацията на пазара на Балканите, стигаме и до съседна Сърбия. В Белград може да очаквате цена от около 1400 евро за кв. м. Двустаен апартамент с площ от 50 кв. м ще ви струва 70 хил. евро. Отдаването му под наем ще ви носи средно 400 евро на месец. Коефициентът на възвръщаемост на инвестицията съответно е 6,8%. Погледнато по-отблизо, цените варират, като например в кв. “Червени кръст” процентът е около 6, докато в кв. “Дединйе” достига до 7,3. Въпреки това средният процент за Сърбия си остава стабилен.

Румъния

Румъния и по-специално Букурещ също е една много добра дестинация за инвестиране. Там цените на кв. м са около 1350 евро и един малък двустаен апартамент в центъра ще ви струва около 68 хил. евро. Наемите на такъв тип имоти е 500 евро, като така коефициентът на възвръщаемост на вашата инвестиция ще бъде 8,9%.
Интересното за Букурещ, както и за доста от споменатите градове, е, че по-голяма възвръщаемост има в по-далечните квартали, отколкото в централните. Същото важи и за София, където според данните възвръщаемостта на инвестицията, например в “Лозенец”, а дори и в по-далечни квартали като “Овча купел”, е по-висока от тази в центъра.

Испания

Барселона е един от любимите и търсени градове на българите. Цената на кв. м в центъра на града е около 4200 евро. Един двустаен апартамент от 50 кв. м струва приблизително 210 хил. евро. Наемите на такъв вид имоти са около 1100 евро на месец, а коефициентът на възвръщаемост би бил 6,2% на година при евентуална инвестиция там. Въпреки че този коефициент не е еднакъв във всички части на града, то няма драстични разминавания. Според данни от различни райони на Барселона, съответно “Гарсия” и “Сантс”, възвръщаемостта на инвестицията е около 5-6% в зависимост от състоянието и местоположението на предлаганите апартаменти.

Италия, Австрия, Франция

Цените в Рим, Виена и Париж са почти идентични. Цената на кв. м в тези три европейски столици е малко над 7000 евро, което се равнява на 350 хил. евро за апартамент от 50 кв. м. Средният наем на такъв двустаен апартамент е 1400 евро, като така коефициентът на възвръщаемост е едва 4,8%, в Париж дори и малко по-нисък.

България

Според анализа на горепосочените цени в България не само са едни от най-достъпните имоти, но и възвръщаемостта на инвестицията е доста по-висока от големите европейски градове.
Ако притежавате 200 хил. евро, според данните е най-добре да ги инвестирате в имоти в България. Възвръщаемостта в нашата столица е по-голяма от тази в други европейски градове с до 4,2%. Така излиза, че може да си купите четири двустайни апартамента в София вместо един в Берлин или Мюнхен и да си върнете инвестицията за двойно по-кратко време.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Инвестиция в БГ имот носи повече пари от жилище в Европа.–––С ТАЗИ ДЕМОГРАВСКА КРИЗА ВЪЗМОЖНО ЛИ Е ТОВА НЕЩО.

 2. В страна,която няма икономика и почти всеки има собствен имот,ако няма работа заминава за чужбина и няма на кого да дадете под наем или ако има то са хора ненадеждни.Инвестира се в интезивни икономики.Това е все едно да си купите магазин в полето!

 3. ПЪЛНА ГЛУПОСТ Е СТАТИЯТА! Нека погледнем фактите , раждаемостта сред ромите е най -голяма , миграцията сред българските деца след 18 също , погледнато за сега в статията са прави , но в перспектива тук ще има само мигранти и цигани !Питам аз автора ,след колко години сред това платежоспособно ромско население /мигранти /ще се избие инвестицията?И колко би струвал този имот след 20 г например ?Не се ли обослава цената на имота на база на икономическото развитие на една страна или на броя на тухлите в една къща? Въпроса е риторичен!

 4. Предполагам, че тази статия е писана „поръчково“ или от лаик!!! Къде събрахте тези материали???
  До тук с препинателните знаци… 🙂
  Занимавам се с имоти от 1993 година. От известно време – и в Австрия. В Испания, поради определен интерес, също следя пазара.
  Ще дам примери с Австрия:
  1. Средностатистическата цена в „нормалните“ райони на Виена е с около 20-40 % по-висока от цената в София. Не коментирам ексклузивно ново строителство в топ райони и квартали. Или комплекси от затворен тип (посочените в статията цени се отнасят за тях).
  Пример: тристайно жилище в един от изброените в статията райони (Фаворитен) на втори етаж, в сграда с асансьор, етажна газова отоплителна инсталация и други екстри се продаваше преди седмица за 104000 евро. От този порядък, но за ремонт може да се купи жилище и с по-изгодна цена.
  Да, 4,0-5,0% доходност имат жилища, които са отдадени под наем отдавна и безсрочно и се продават инвестиционно, като наемателите остават да живеят в тях, запазвайки същите параметри на наем – дълго е за обяснение – въпрос на австрийско законодателство…Там хората имат не само задължения, но и права!
  Ако, обаче, закупите свободно от наематели жилище, освежите го и го отдадете под наем, то доходността може, в зависимост от параметрите, да достигне и 8-10%.
  Обяснението е просто: наемите (при свободно договаряне, а не при заварено положение!) са 3-5 пъти по-високо от софийските.
  2. Имоти извън Виена, но с отлична комуникация и транспорт до столицата (на 25-35 минути) се търгуват на „български“ цени, а наемът им е 2,5-3,0 пъти по-високо от софийския. Живеете на чист въздух и сред природата, а работите в столицата (ако това е необходимо, въпреки че работа има навсякъде).
  Пример: имение 10 декара, от които 5 декара ябълкова градина, в туристическо градче, с къща РЗП 750 лв.м. и още една сграда с РЗП 800 КВ.м. за Коледа се продаде за 130000 евро. Е, има имоти и за 500000 евро, но това е друга тема… 🙂

  1. Моля, дайте линк за тези къщи около Виена за 130 К, че направо се изкушавам да си я купя!Благодаря

 5. GLUPOSTI NA TARKALETA – V BG VSI4KO E NESIGURNO -PO-SLABI ZAPLATI OT ZJALA EVROPA AZ NAPRAVIH SVOJATA GRESCHKA KUPIH IZGODNO KASTA OKOLO PLOVDIV -REMONTIRAH E -I KVO EDVAM VZEH 100 evro NAEM AKO SI BJAH KUPIL APARTAMENT V GERMANIJA -ZA SASTITE PARI -KOITO VLOZIH V KASTATA -ZJAH DA VZEMA 4IST NAEM OT 400 evro- I TO BEZ PROBLEMITE KOITO IMA V BG

 6. Никой не смята данъците,застраховките и таксите в чужбина.За сравнение на апт.в София-данък 90лв. наем 400.За щатите данък +всички такси 5000$ ,наем 900$.Инвестиция-София 50к евро, Чикаго-120 000$

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.