Инвестиция от 90 млн. лв. в подмяна на пещ в завода за плоско стъкло в Търговище

Нова производствена пещ в първия завод за плоско стъкло, която ще замени досегашната от 2006 г., изграждат в стъкларския комплекс в Търговище. Инсталацията е сред трите най-големи в света, а инвестицията е на стойност 90 млн. лв.

Това стана ясно след визата на областния управител Митко Стайков в заводите, които са най-големият работодател в региона и осигуряват заетост и на хора от съседни области.

От дружеството уточниха, че процесът на изграждане на новата пещ се очаква да приключи през април. Тя е на мястото на предишната, която беше пусната в експлоатация със стартирането на дейността на холдинга. Средната продължителност на работен режим на такова съоръжение е 12-14 години.

На място в първия завод за плоско стъкло работят екипи от няколко европейски държави, Китай, Турция други. Със специализирана техника е разрушена старата, като изграждането на новата е започнато от 14 метра дълбочина. Целият процес на подмяна, от премахване на предишната до пускане на новата, отнема 8 месеца.

Капацитетът на инсталацията се запазва в досегашните параметри, уточниха още от комплекса. 725 тона стопено стъкло ще излизат от там в рамките на денонощие. Въвежда се и нова инсталация за охлаждане.

В българските заводи на турския холдинг „Шишеджам” в Търговище работят общо 4 пещи. Те са в инсталациите за плоско и домакинско стъкло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони