Глобиха над 43 000 шофьори от началото на акция „Зима“

Италианска светкавица с мощността на 819 коня Sian е първият хибрид на Lamborghini и най-мощният модел на марката

Какво правят пенсионери в публичен дом?

Все още се издирва мъжът, който нападна и рани жена при обир в газстанция в София

Днес е Световният ден в памет на жертвите от катастрофи

Мъж уби три от децата си и съпругата си в Сан Диего, след което се самоуби

Зодиите на пътя

На 17 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за неделя, 17.11.2019

Жена е била ранена при въоръжен обир на газстанция в София

Хиляди се събраха на протест срещу Николас Мадуро във Венецуела

Зловещият Какамо – между легендите и историята Каменното орлово гнездо сякаш е обитавано от призраци

Конят, който предизвика катастрофа със 7 ранени, е безстопанствен

Родителите на починалото 3-годишно дете: Лекарите виждаха, че умира

Към „историята си” добавяме истерия След Паисий, комай нищо

Индексът на еврозоната се стабилизира Производителите страдат от силното евро и търговското напрежение между САЩ и Китай

Марио Драги

Внимателно наблюдаваният индекс на мениджърите по доставките (PMI индекс) на еврозоната показва, че спадът в икономическите показатели на региона може да се окаже временен, разсейвайки тревогите за рязко забавяне на ръста през текущата година.

Този индекс се възприема като барометър за икономическия растеж и низходящата му насока спрямо високите нива от миналата година породи безпокойство, че растежът на еврозоната през 2018 г. ще се забави, след като през миналата година достигна 2,3% – най-високата си стойност от десетилетие насам. На 7 май Евростат, бюрото за статистика на Европейската комисия, ще публикува своите оценки за растежа през първото тримесечие на 2018 г.

Априлската стойност на PMI показа, че производителите в региона продължават да страдат от силното евро и търговското напрежение между САЩ и Китай. Отделно, показателят за промишленото производството достигна 14-месечно дъно от 56 пункта, след като в края на 2017 г. стойността му надхвърляше 60 пункта.
„Такъв силен растеж, какъвто наблюдавахме в началото на годината, рядко трае дълго – не на последно място защото предлагането не успява да настигне търсенето. През последните месеци сме свидетели на рекордни забавяния на доставки до заводите и нарастващ недостиг на квалифицирана работна ръка, които очевидно спъват производството“, казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в IHS Markit. „Наред с това обаче основното търсене също отслабва, отчасти поради износа, засегнат от по-силното евро“.
Курсът на еврото се покачи рязко и в понеделник сутрин то се търгуваше за 1,22 долара – повече от 14% над нивото от същия момент на миналата година.

Слабите данни за икономиката на еврозоната от началото на годината накараха икономистите да понижат прогнозите си за растеж. Индикаторите на настроенията за германската икономика, както и статистическите показатели за износа и промишленото производство на тази водеща европейска сила, спаднаха рязко.
Отделният PMI индекс за Германия показва, че износителите са се справили по-добре през април, отколкото през март, макар и активността им да не е растяла с темповете, наблюдавани в началото на годината.
Борсовите играчи започнаха да допускат възможността, че Европейската централна банка, чието ръководство се събира в четвъртък, може да направи първото си повишение на лихвите едва през втората половина на идната година, на фона на признаците за забавяне на растежа.

Инвеститорите с нетърпение очакват да чуят в четвъртък коментарите на председателя на ЕЦБ Марио Драги относно икономическото забавяне. Всеки опит да се омаловажат последните данни ще подсили очакванията първото повишение на лихвите да се състои не по-рано от средата на 2019 г.

„Едно нещо, което заслужава внимателно наблюдение, е потенциалният забавен ефект от силната евровалута, но все още е твърде рано ЕЦБ да бъде сигурна по въпроса. По-вероятно е тя да запази отворени опции в резерв, в случай, че ситуацията се влоши допълнително. Моето мнение е, че Марио Драги имплицитно ще насърчи пазара да очаква отлагане в повишението на лихвите“, коментира Фредерик Дюкрозе, икономист в PictetWealthManagement.

Не се очаква централната банка да направи някакви промени в своите политики на срещата в четвъртък.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.