„Индипендънт“: Титаник потънал заради огромен пожар, а не след сблъсък с айсберг

Потъването на кораба „Титаник“ е предизвикано от силен, неконтролируем пожар на борда, а не от сблъсък с айсберг. Това твърдят експерти, представили нови доказателства в подкрепа на теорията, пише „Индипендънт“.

В продължение на десетилетия се смяташе за неоспоримо, че трагедията, при която загинаха 1,5 хил. пасажери, е причинена от удар в огромен къс лед. Сега обаче изследователи твърдят, че незабелязан в продължение на почти три седмици пожар е довел до сблъсъка.

Журналистът Шенан Малоуни, който е прекарал повече от 30 години в изследване на потъването на "Титаник", е проучил фотографии, направени от главните електроинженери на кораба преди да напусне корабостроителницата в Белфаст.

Малоуни успял да констатира дълги черни петна по предната дясна част на корпуса, точно където кораба е бил пробит от айсберга.

Експерти впоследствие са потвърдили, че петната вероятно са били причинени от пожар, започнал в склада за гориво зад едно от котелните помещения на кораба.

Екип от 12 мъже се е опитал да потуши пламъците, но те били твърде големи, достигайки температури до 1000 градуса по Целзий.

Така, когато "Титаник" се ударил в леда, стоманеният корпус е бил достатъчно слаб, за да бъде пробит.

Служителите на борда са били категорично инструктирани от Брус Исмей, шеф на компанията, построила "Титаник", да не споменават за пожара на никой от 2500-те пътници на кораба.

Повече от 1500 пътници загубиха живота си, след като "Титаник" потъна на път за Ню Йорк от Саутхямптън през април 1912 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл