Индустрията да купува ток от АЕЦ „Козлодуй“ (обзор)

Снимка: Булфото
Председателите на КРИБ Кирил Домусчиев и на минно-геоложката камара Николай Вълканов се срещнаха с министри от служебния кабинет.

Нова мярка обсъжда служебният кабинет

Тепърва ще изчисляват, дали това няма да вдигне цените за останалите фирми

КРИБ иска да се изчака с протеста

Енергоинтензивните предприятия да купуват ток директно от Националната електрическа компания и АЕЦ “Козлодуй” чрез двустранни договори. Тази мярка за спасяване на индустрията заради кризата с високата цена на електроенергията обсъдиха на среща председателите на КРИБ Кирил Домусчиев и на Бългapcкaтa миннo-гeoлoжкa кaмapa Никoлaй Bълкaнoв с министрите на енергетиката Андрей Живков, на икономиката Даниела Визиева и на финансите Валери Белчев. Идеята тепърва ще се обсъжда от работни групи, в които ще влязат юристи, експерти и представители на бизнеса.

Предложението ни е тези договори да бъдат до края на 2022 година, за да има предвидимост за индустрията, обясни след срещата Кирил Домусчиев. По думите му става въпрос за 150-160 предприятия. “Направихме куп предложения за излизане от кризата или поне частично решаване на проблема. Факт е, че в определени моменти цените тук продължават да са най-високите в Европа. По-специално за електроинтензивната ни индустрия цените са убийствени, спрямо конкурентите ни в останалите европейски държави, без да говорим за САЩ и други държави по света, които са със силно развита икономика”, посочи още председателят на КРИБ. Според енергийния министър Андрей Живков тепърва ще се правят разчети дали тази помощ за големите предприятия няма да доведе до дефицити на борсата и така да се повиши цената на електроенергията за останалите фирми.

Освен двустранни договори се предвиждат и промени в Закон за ограничаване изменението на климата, чрез които ще се позволи да се отпускат компенсации на предприятията за въглеродните емисии, каза още Даниела Везиева.

КРИБ ще препоръча на другите работодателски организации да се изчака с протестите срещу високите цени на тока, каза още Домусчиев. Припомняме, че бизнесът обяви, че излиза на протест заради липсата на мерки за фирмите във връзка с високите цени на електроенергията, който е насрочен за 19 октомври.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес