„Инерком“ купува ЧЕЗ в България

Надзорният съвет на ЧЕЗ даде съгласието си за продажбата на българските активи на „Инерком“, съобщи на сайта си „ЧЕЗ Груп“. Пакетът съдържа седем компании: „ЧЕЗ България“, „ЧЕЗ Електро България“, „ЧЕЗ Разпределение“, „ЧЕЗ Трейд България“, „ЧЕЗ ИКТ България“, фотоволтаичната централа „Орешец” и „Бара Груп“. Подписването на договора се очаква след няколко дни, се казва в съобщението.

В началото на 2017 г. „ЧЕЗ Груп“ получи няколко индикативни оферти за своите български активи от различни инвеститори. Най-висока оферта бе представена от „Инерком България“, се казва в съобщението. „Продажбата на българските активи днес беше одобрена от Надзорния съвет на „ЧЕЗ Груп“. Уреждането на сделката все още е предмет на одобрение от българския антимонополен орган“.

Офертата на „Инерком“ е значително над пазарната стойност на продадените активи, определена в независима оценка и носи положителна възвръщаемост на инвестициите в българските активи, заключват от „ЧЕЗ Груп“.

Пазарджишката фирма “Инерком Груп” е с управител Гинка Върбакова. Според източници на “Труд” енергийният министър Теменужка Петкова е кумувала на Гинка Върбакова и съпругът й Славчо Върбаков. Петкова нито отрече, нито потвърди информацията.

Върбакова участва в редица ВЕИ фирми и е сред управляващите в Сдружение Българска фотоволтаична асоциация.

 

Коментари

Задължително поле