Инж. Георги Златев, АПИ: Не тръгвайте на път веднага, след като падне снегът, изчакайте 2-3 часа

Във връзка с предупрежденията за очаквани обилни снеговалежи, от пътната агенция са готови да работят в режим колкото е необходимо, така че пътищата да бъдат почистени и да бъдат проходими при зимни условия. Това заяви инж. Георги Златев от АПИ по БНТ.

"Важно е и от страна на шофьорите да има отговорно отношение, така че да не се стига до сериозни инциденти", допълни инж. Златев. "За автомагистралите е допустимо 3 см сняг, а за първокласните и третокласните пътища - 5-7 см. Обработването на пътя изисква време, за това нека хората не тръгват веднага, след като падне снегът. Да изчакат 2-3 часа", посъветва експертът.

На въпрос дали ще се повтори сложната обстановка в последните дни на 2016 г. на магистрала "Тракия" между Карнобат и Айтос, инж. Златев каза, че там не просто валя, а имаше ураганен вятър. В рамките на 3 минути в разстояние на около 200 метра как се променя обстановката - от ясна видимост, от почистен път, до видимост 50 метра и под 50 метра. Тогава вече има сериозни рискове както за пътуващите, така и за снегопочистващата техника.

"Във връзка с очакваните повсеместни валежи, ние имаме ангажирани над 3000 снегопочистващи машини за цялата страна. Плановете и организацията е направена така, че всяка една област и район да работи самостоятелно стига да не се пречи на работата на снегорините", обясни Георги Златев.

Според инж. Георги Златев онова, което се случи в участъка между Карнобат и Айтос са били две пътно-транспортни произшествия с товарни автомобили, чието отстраняване от пътното платно отнема значително повече време.

"В рамките на 15 минути пред нашия автомобил се образува преспа с височина 50 см. Ако има един самонадеян шофьор, който пренебрегне забраната и който не се движи в колона, а предприеме изпреварване, неминуемо дали след първата или втората преспа той аварира. След което се спира работата на снегорините, а 15 минути са критични", каза Златев..

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България