Инж. Данчо Лазаров и Любо Ганев ексклузивно пред „Труд“: Мегадоговор праща волейбола в друго измерение

Президентът на БФ по волейбол инж. Данчо Лазаров и вицето на родната централа Любо Ганев се завърнаха от Женева, където всички участници в новото издание на Световната лига при мъжете и на Гран при жените имаха работна среща за новия формат на състезанията.

В ексклузивно интервю за „Труд“ двамата шефове коментираха случилото се на събитието и новостите, които предстоят в най-комерсиалните състезания в този спорт.

- Може ли да се каже, че присъствахте на кръстопътно за световния волейбол съвещание с решения, които поставят насоки за развитие на този спорт за следващото десетилетие?

- Данчо Лазаров (ДЛ) - Посоката продължава да е същата - напред и нагоре. Само се слагат „допълнителни двигатели“ и целта е да се излезе в нова орбита. Нещо нормално за всяка структура, която иска да се развива и да не изостава от новите тенденции.

Любо Ганев (ЛГ) - Допълнителният двигател не е на метан (смее се), защото не става дума за евтино гориво. Говорим за мегадоговор на Международната федерация по волейбол (FIVB) с гиганта Ай Ем Джи (IMG). Целта е от тази връзка да се роди продукт от ново измерение с много повече лустро от досегашните Световна лига и Гран при - скок на парите, на зрителския интерес, на маркетинга... И въобще волейболът да стане бранд като карнавала в Рио, както смело казаха представителите на Ай Ем Джи.

- Имат ли вече конкретно име приемниците на мъжкия турнир Световната лига и женския Гран При?

ДЛ - Все още не, но вече са ясни датите на следващите стъпки. На 14 октомври в Париж на честване по случай 70-годишнината на FIVB ще се обяви точното наименование. То ще бъде едно и за мъжете, и за жените. Засега е ясно, че е имало 2000 предложения и от тях са подбрани 10 варианта за финално решение. На 31 октомври всичко ще е ясно и страните-членки на FIVB ще получат документита. Кристъл къп, Голд волейбол къп, Ню волейбол... Това бяха някои от десетте предложения. Реално при контракта на FIVB с Ай Ем Джи всички участници в комерсиалния турнир стават акционери с първоначален 7-годишен договор.

ЛГ – Новият модератор ще наложи конкретни изисквания като най-вече ще се гони максимумът при телевизионните излъчвания. Те трябва да са правят с най-модерна техника и строги изисквания. Ако в дадена страна няма такава възможност, Ай Ем Джи ще решава въпроса със собствен ресурс. Това не е непозната практика. Във футбола немски тирове с техника идваха в София за излъчване на футболните мачове България – Германия като наемаха местни кадри за излъчването на сигнала.

- Потвърди ли се формата с 12 плюс 4 отбора при мъжете и статута на България в най-комерсиалното волейболно шоу?

ДЛ - Дванайсет държави ще имат гарантирано с договор 7-годишно участие в надпреварата. Това са Бразилия, Италия, Русия, САЩ, Китай, Франция, Сърбия, Аржентина, Иран, Полша, Германия и Япония. Ние сме в така наречената челиндж група заедно с Австралия, Корея и Канада. От това каре всяка година двата тима с най-предно класиране запазват статута си. Третият ще играе мач за оцеляване с победителя от турнир „Втора група“, който ще се организира от FIVB, а четвъртият от карето излиза от играта. Международната федерация пък си запази правото да дава при желание уйлд кард за последния участник.

ЛГ – Догодина при мъжете ще има 5 турнира - мачове в петък, събота и неделя. Общо по 15 в предварителната фаза по системата „всеки срещу всеки“. Ние се преборихме програмата ни за пътувания да е съобразена с изискванията на треньора Пламен Константинов. Само 4 държави ще имат по 2 домакинства и ние сме в това каре. Китай, Полша и Франция са двойните домакини от 12-те плюс ние от челиндж групата.

- Има ли вероятност за промяна през октомври на съперниците и точните дати на мачовете?

ДЛ – Не, всичко за 2018 година е окончателно решено. Стартираме на 25-27 май в Китай срещу тима на домакините, САЩ и Аржентина. Следват двубои в София от 1 до 3 юни срещу Австралия, Русия и Сърбия. Третата спирка е от 8 до 10 юни в Япония, където срещаме техния тим, Полша и Италия. На 15-17 юни отново сме у нас – във Варна играем срещу Франция, Канада и Бразилия. Завършваме първата фаза в Техеран на 22-24 юни със съперници Германия, Корея и Иран.

ЛГ – Има промени във финансирането. Няма да се плащат премии след всеки мач. Глобално ще се поделят средства след края на всяко издание на състезанието. Парите ще се отчисляват по специална таблица с критерии като телевизионна аудитория, присъствие на зрители в залата, маркетингови показатели, реклами и други подобни. За първите 12 приходите от рекламодатели ще отиват в обща каса. За нас от Челиндж групата ще има по-либерален режим, можем и да генерираме собствени постъпления.

- Какво е положението с женския национален тим на България?

ДЛ - За толкова години присъствие в работата на FIVB смятам, че се научих на прочит между редовете. В конкретния случай за жените всичко ще зависи от представянето през 2018-а. И ако то е сравнително добро, ще разчитаме на уйлд кард. Разбира се, основният път за попадане при големите, е спечелване на турнира на Втора група. Ние реално сме №17 в ранглистата и е видно - шансовете ни за 2019-а са големи и просто не трябва да ги пропускаме с „неприятни изненади“ през годината.

ЛГ – Ще допълня, че жените ще играят в дните от вторник до четвъртък, а мъжете както вече ви казах от петък до неделя. Надпреварите и при двата пола ще имат еднакво име, а билети ще се продават в един и същи ден - тикет дей. От Ай Ем Джи имат дълъг списък с изисквания – от водещия, до LED екраните, озвучаването, позициите на камерите. Показаха ни едно фамозно спасяване извън терена на сърбина Гърбич, което по стария начин на отразяване не се вижда добре, заради далечния план. А с новия модел едва ли не и бръчките по лицето му се появяват на екрана като въобще ситуацията се вижда суператрактивно и определено завладява публиката.

- Променя ли се наградният фонд за финалната фаза?

ДЛ – Остават старите ставки – 1 милион долара за победителя, 500 хиляди за втория, 300 хиляди за третия и т.н. Водещо сега е натрупването по модела на Шампионската лига във футбола на голямата каса. От Ай Ем Джи са оптимисти за тази мисия и смятат, че ще се генерира много повече пари за преразпределение на страните-участнички. Всеки детайл, всяко перо явно е гледано под лупа. Търгът за второто домакинство е на кота 100 хиляди долара.

ЛГ – Интересно е, че страни, които не участват в състезанието кандидатстваха и спечелиха домакинство. Например Макао и швейцарския Монтрьо за два турнира. А, това едва ли е случайно, точно там знаят как се правят пари, нали? Общо 21 държави ще са домакини на 24 състезания от календара.

- Предстоят финалите на европейското първенство в Полша. Ще бъдете ли там през цялото време?

ДЛ – Имаме покана с Любо да присъстваме на официалното откриване във Варшава. Очакват се над 50 хиляди зрители на националния им стадион. После се прибираме и ще се върнем ден преди мачовете от финалната четворка за редовно Общо събрание на Европейската конфедерация в Краков. Любо ще е делегатът от България, а аз съм участник във форума като член управителния съвет.

ЛГ – Както винаги, аз съм оптимист. Предстоят ми много пътувания до средата на септември, но надявам се да съм в еуфория от представянето на нашия отбор и да не ги усетя. „Асикс“ е официален партньор на олимпиадата Токио 2020 и събира рекламните си лица през годините в японската столицата. Надявам се да съм най-високият там. Имам покана и за една седмица на тенис турнира „Ю Ес Оупън“ и смятам да приема. Като вицепрезидент на БОК не трябва да изпускам от очи и другите спортове. Разбира се, волейболът винаги ще е с приоритет. За мен няма нищо по-естествено от това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт