Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Макрон: Тръмп и аз сме гарантите на световния ред

Декларацията от срещата ЕС-Западни Балкани ще бъде подписана само от 28-те страни-членки

Пиарът на „Младост”: Бившият кмет Петко Дюлгеров умишлено е подхвърлил парите в колата на Иванчева

Агенцията за борба с градушките открива новия сезон с 8600 ракети

Какви разказва полицай на сексолог?

Валентин Радев: Ще увеличим хората при охрана на мачовете

Адвокатът на мъжа, хвърлил бомба срещу полицайка: Йордан Исаев иска да сключи споразумение с прокуратурата

Фенът, който рани полицайката: Много съжалявам!

Нинова: Високата заплата на депутатите не попречи на „Суджукгейт“ и „Хасовогейт“ Възнагражденията не се дават, за да не се краде, допълни лидерът на БСП

Адвокатът на бомбаджията: Друг човек му я е подал, бутнали го докато хвърля

“Фейсбук” отчита значителен ръст в поставените под предупреждение или премахнати публикации с екстремистко съдържание

Движението в тунел “Ечемишка” на “Хемус” ще бъде двупосочно в тръбата за Варна днес

Комисия в американския Сенат одобри номинацията на Майк Помпео за държавен секретар

Страните от Г-7 може да въведат нови санкции срещу Русия заради ситуацията в Донбас

Инж. Илия Запрянов за „Марица”: Плащаше се “на зелено” за несвършена работа

Снимка: БТВ

При строителството на магистрала „Марица” се плащаше за несвършена работа и се строеше некачествено. Това обяви пред БТВ инж. Илия Запрянов, бивш зам.-ръководител на надзора на Лот 1 от магистралата.

Прокуратурата започна проверка на изграждането на Лот 1 от АМ „Марица” по сигнал на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ.

Според прокуратурата незнайно как по проекта се включва и фирма „Пътища Пловдив”. Тя взима 51 милиона за укрепване на почвата на 4-километрова отсечка.

По думите на Илия Запрянов става въпрос за това, че до 2012 г. на „Пътища Пловдив” е плащано “на зелено” за несвършена работа. След това е станало ясно, че работата, за която вече са платени около 23 млн. лв., няма да бъде свършена и се намира оправдание да бъдат отпуснати още толкова. Запрянов нарече стабилизацията на пътя „измишльотина” за пред публиката. Където се появи Лазар Лазаров, се появяват укрепвания, коментира Запрянов.

Бившият директор на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) инж. Лазар Лазаров вероятно ще бъде обвинен за злоупотреби при строителството на „Марица”.

Илия Запрянов лично е внесъл два сигнала за нарушения до бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, но адекватна реакция не е последвала.

Инженерът обяви още, че магистралата се е строила некачествено – върху глина, и затова пропада и ще пропада. Лабораторията на АПИ е взимала проби по инструктаж на точно определени места и затова всички проби показват добро качество и на документи всичко е наред.

Хората, наблюдавали строителството на „Марица”, наричат пътя от магистралата до село Златна ливада „Пътя на любовта”. Запрянов е категоричен, че отбивката до селото не е била предвидена по план и не е бил предвиден бюджет за нея. Кметицата на селото, описана от инженера като „знойна хубавица”, се примолила на Лазаров и така бил изграден път до селото за 2 – 3 млн. лв. Илия Запрянов е убеден, че между кметицата и шефът на АПИ е имало “любовна тръпка”.

Запрянов е престанал да работи по Лот 1 на магистрала „Марица” в средата на 2014 г., защото не му продължили договора. Причината била, че не си мълчи за нередностите.

Във включване по телефона инж. Лазар Лазаров обяви, че не се притеснява от проверката на прокуратурата, защото обществената поръчка за отводняване и стабилизиране на 4 км. Била направена прозрачно и по всички правила.

Той потвърди, че има отбивка от магистралата до село Златна ливада, но по думите му тя е била предвидена в основния проект. Не зная какво визира вашият гост, изненадвате ме в момента, каза бившият шеф на АПИ.

Той уточни, че изграждането на тази отсечка също е обект на проверката на прокуратурата.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.