Инж. Нинова: ​Аварията в "Ечемишка" няма нищо общо с конструкцията на тунела

Аварията, която се случи в "Ечемишка", няма нищо общо с конструкцията на тунела, каза ръководителят на строителен обект "Ечемишка" инж. Веселина Нинова пред БНТ. Причината е само в конструкцията на осветлението, която с времето ръждясва, но аз не съм компетентна, знам, че преди 30 години сме я изпълнили с качествен материал, отговарящ на всички изисквания за онова време, добави тя.

В неделя греда от лампа се откъсна от тавана на съоръжението и уби на място жена, пътуваща в автомобил през тунела. Независима комисия от експерти разследва възможните причини за случилото се. Инж. Жипонов изрази съмнение, че строежът на тунела е бил компрометиран и е имал проблеми.

"Тунелът е с цялостна хидроизолация, надлежно изпълнена и е максимално суха лявата тръба през цялото време на експлоатация. Няма хидроизолация в десните тръби, които са елемент на ремонт.", коментира пред БНТ инж. Веселина Нинова, ръководител на строителен обект "Ечемишка".

Министърът на регионалното развитие Спас Николов разпореди пътната агенция да бъде по-бърза в своята работа и препоръча още в 14 часа тунел "Ечемишка" да бъде отворен за движение.

Според наредбата е трябвало всяка есен и пролет тунелът да бъде проверяван и да се изготвят експертизи. През септември експерти от "Пътната агенция" са били на място и казват, че проблем с тунела и конструкциите няма. 12 години по-рано от същата агенция смятат, че има проблем и че тунелът трябва да бъде затворен за спешен авариен ремонт. Това обаче не се случва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България