на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Културата на маорите привлича туристи в Нова Зеландия Коренните жители са 15% от населението в островната страна

Вижте снимки от заседанието на Европейския съвет в Брюксел

Вучич: Не съм доволен, че западните сили са твърдо решени да запазят независимостта на Косово

Бунтовници напускат Източна Гута след месец тежки боеве

6 коли се удариха на Северната тангента в София

Кодзиас кацна на летището в Скопие

Водещият адвокат на Тръмп по „руското разследване“ подаде оставка

Подпалиха колата на полицейски шеф във Враца Съседният паркиран автомобил също бил на ченге

„Зебри“ убийци дебнат на пътя (обзор)

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 март 2018

Няма престъпление от шефката на САС Административният ръководител Даниела Дончева не е упражнявала натиск при решаване на дело

Инж. Петър Кънев: Темата за доходите е въпрос на национална сигурност

Снимки БСП

Инж.  Петър Кънев, водач на листа на „БСП за България” за Бургас и водачът на листата на за Ямбол Кристиан Вигенин се срещнаха с представители на бизнеса в Ямбол и с членове на работодателски и браншови организации. Провеждането на форума имаше за цел да разясни каква е икономическата платформа на левицата и с какво БСП възнамерява да помогне на бизнеса. Кандидатите за народни представители искаха да чуят и предложения, които да включат в бъдеща управленска програма, съобщава пресцентърът на БСП.

Обсъдени бяха проблеми, свързани с демографската криза в страната, влошената инфраструктура в населените места и липсата на кадри за бизнеса.

Кристиан Вигенин: Административните пречки влошават бизнес средата

„Пречките от административен характер са предпоставки за влошаване на бизнес средата в Ямболска област и това не позволява на региона да развие пълноценно потенциала си за икономическо развитие”, каза в началото на срещата Кристиан Вигенин.

unnamed-3

Инж. Петър Кънев припомни, че БСП са успели да прокарат промени в Закона за защита на конкуренцията, които касаят търговските вериги и да премахнат  т. нар. график на отпуските, да въведат правото на работодателя да пенсионира работник, ако е навършил години за пенсия, премахнали са  касовите апарати на вендинг автоматите, освободили от някои счетоводни задължения микро и малките фирми. Кандидатът за народен представител сподели, че проблем остават микрофирмите и коментира, че в България от 380 000 фирми 340 000 са микрофирми, а според европейската класификация те са с до 9 души работници. Кънев каза още, че в българските 340 000 фирми работят 650-660 хиляди души, което означава, че в една фирма работят под двама човека, или това е гръбнакът на семейния малък бизнес. „Само за Инспекция по труда документите са 28 и как една фирма с двама души – обикновено съпрузи, ще представят график за работното време и куп други подобни документи, които се изискват от тях. На това трябва да намерим решение. Защото при всяка една проверка, която се прави, идва някой и ти казва: „Ами сега какво правим?” И това е една хранителна среда за корупцията. Същото е с всички други регулации. Тридесет и четири органа имат право да влизат в една фирма и по всяко време да й разгонват фамилията”, обясни той.

„Друг сериозен проблем за бизнеса са таксите.  Ако от данък печалба годишно в България влизат 2 млрд лв., от таксите влизат 2,4 млрд. лв. Можете да си представите вече  докъде е ескалирало събирането на такси за всичко. От тия 2,4 млрд. 1,2 млрд. лв. са държавни такси, 1,2 млрд. лв. са общински такси. Особено в общините е абсолютно разграден двор”, обясни той и попита защо издаването на една бележка в община Тунджа е 2 лв., а в другата община е  20 лв. По думите му за 2016 г. имаме ръст на 11 % от такси в приходите на бюджета, за 2017 г. планово е записано още 7,6 % увеличение. 5,5 % от целия бюджет на държавата се формира от такси, а за банките – при 1,4 млрд лв. печалба, 1,2 млрд. лв. са от такси, при пенсионните фондове ситуацията е същата. Той изрази надежда, че за разрешаването на проблема с таксите разчита на съдействие и от другите политически сили в парламента.

Избори 2017. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.