Инж. Стоян Братоев: Около 74% от строителството на третия метродиаметър е изпълнено

Снимка: Архив
инж. Стоян Братоев.

През есента на 2019 г. пускат първите 8 км, каза шефът на "Метрополитен"

Осем станции от столичното метро са готови, след въвеждането им в експлоатация се очаква то да бъде ползвано от половин милион души всеки ден.

"Строителството на третия метродиаметър е разделено на два етапа. Общо се изграждат 12 км с 12 метростанции, от които в първия етап 8 км с 8 метростанции от бул. "Владимир Вазов" през центъра до "Красно село". Той е в доста напреднала фаза като около 74% от строителството е изпълнено", това каза пред БНТ инж. Стоян Братоев, директор на "Метрополитен".

"Първите станции, през които е минала тунелопробивната машина вече са в почти завършени конструкции и започва работа по монтаж и оборудване и на довършителни работи. Има още 2 станции, през които трябва да премине машината. Пускът на първите 8 км е есента на 2019 г., но вероятно ще бъде разделена на два подетапа - от Попа до "Красно село" и от Попа до "Владимир Вазов", тъй като искаме да изпреварим по посока "Красно село" понеже вече машината е освободила трасето. Вторият етап, който е от "Красно село" до "Овча купел" е 4 км с 4 метростанции и трябва да бъде завършен в началото на 2020 г.", каза още Братоев.

 

Коментари

Задължително поле