Инициативен комитет подготвя национални чествания по повод 200 години от рождението на Георги Раковски

Министерството на културата и Министерството на отбраната са ангажирани с тържествените прояви

Започна подготовката на национални чествания по повод 200 години от рождението на Георги Раковски, с които по достоен начин ще бъдат почетени паметта и подвига на идеолога, организатора и ръководителя на националноосвободителното движение в България. Министерството на културата и Министерството на отбраната са ангажирани с тържествените прояви. Това бе обявено на пресконференция в понеделник.

"С регентски указ № 6 от 5 март 1946 г. на създадената преди 109 години Военна академия е дадено името на големия български възрожденец и революционер Георги Стойков Раковски, създал Първата българска легия – предшественица на съвременната Българска армия.

На 14 април 2021 година се навършват 200 години от рождението на Георги Стойков Раковски – първият голям български будител след Паисий и Софроний и национален идеолог на България, родоначалник на националното революционно движение, негов организатор и ръководител.

Министерството на отбраната напълно подкрепя амбициозния план от събития и дейности, посветени на живота и делото на Раковски в градовете София, Велико Търново, Пловдив, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище и Раковски, подготвен от Инициативния комитет за национално отбелязване на годишнината с цел издигане на военно-патриотичното възпитание на подрастващото поколение и съхраняване на българската национална идентичност и родова памет", изтъкна министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той подчерта, че Военната академия “Георги Стойков Раковски” е достойно място за старт на националните чествания, защото Раковски ще остане в българската памет като идеолог на националноосвободителното ни движение, който пръв говори за стратегия и тактика на националноосвободителните борби и създава знаменитите български легии, превръщайки се в предтеча на организираната българска войска.

"Военната академия “Георги Стойков Раковски” е подходящо място и защото е известно вниманието, с което Раковски се е отнасял към образованието, към науката, към възможността младите българи да се учат. Той е един от първите, които заговарят за български университет, наричайки го “високо българско училище”. Георги Стойков Раковски е сред първите българи, които поставят въпроса за Освобождението на България в един по-широк политически контекст – може би първият, който употребява понятието “Източен въпрос” и свързва с неговите последици освобождението на Отечеството. С разработените от него „План за освобождението на България“, „Статут за едно Привременно българско началство“, „Върховно народно българско тайно гражданско началство в емиграция“ и „Привременен закон за народните горски чети“ Раковски се изявява не само като революционер, но и като първи строител на бъдещата българска държавност. С работата си за създаване на съюз на балканските християнски народи и с влиянието си сред сръбския управленски елит, позволило формирането на Първа българска легия на сръбска територия, Георги Раковски се превръща и в първия български дипломат и политик. Само поемата “Горски пътник” да беше написал, и само вестник “Дунавски лебед” да беше издавал, Раковски пак щеше да остане в българската история. Но той разработва “Български речник”, автор е на редица литературни, историко-етнографски и научни трудове, цитирани и до днес", подчерта министър Каракачанов.

Той допълни, че в своята 109-годишна история Военната академия търси най-верните пътища за успешно изпълнение на своята мисия, която вече повече от век е била и си остава подготовката на лидерите на Българската армия на оперативно и стратегическо ниво, какъвто е бил и Раковски - военен теоретик и стратег на националноосвободителната борба, пламенен родолюбец, който с перо и сабя се бори за освобождението на България.

По време на честванията ще бъде представена изложба от оригинални документи, архиви и старопечатни книги в каталожната зала на Националната библиотека "Св.св.Кирил и Методий" и ще бъде отпечатан каталог на експозицията. Работи се и над фототипно документално издание за документалното наследство на Георги Стойков Раковски.

Множество дейности предстоят и в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел.

По време на кулминацията на честванията- 14 април ще бъдат поднесени цветя от представителна група от музиканти, певци и танцьори на паметника на Георги Стойков Раковски, а по улиците на родния му град ще премине пъстро шествие.

"Организира се изложба – конкурс с творби, свързани с живота и делото на Георги Стойков Раковски, чието набиране и оценяване ще бъде извършено от Национален проект „Народните будители и Аз“. В определена зала в Националното училището ще бъдат представени произведенията на ученици и учители- рисунки, стихове, разкази, музикално-тематични творби, изпълнени на живо пред гостите на тържествата. Ще бъде изнесен музикално-тематичен спектакъл „С Раковски в сърцето“ с участието на 120 ученици от 3 до 12 клас. Драматизацията ще включва изпълнения на песни за революционера, текстова част с мисли за Раковски и пресъздаване театрално на случки от живота му.Във всички определени за това пространства на комплекса на Националното училище ще бъдат поставени информационни табла с факсимилета на документи, исторически текстове, мисли и откъси от творбите на Раковски", обявиха организаторите на мащабните прояви.

В школото за даровити деца ще се състои конференция с участието на ученици и преподаватели. На нея ще бъде разгледана дейността на революционера и ще бъдат привлечени деца и от други училища на територията на община Котел, които да развият и запознаят гостите в кратки доклади с тази страна на дейността на великия българин.Предвижда се още издаване на юбилеен брой на училищния вестник, посветен на делото на Раковски.

На 12 април в София ще бъде представен основния пленарен доклад на тема: „ГЕОРГИ РАКОВСКИ – КОГОТО ТРЯБВА ДА ПОМНИМ И ДА СЛЕДВАМЕ“ от представител на Министерство на културата в Международната научна конференция „Георги Стойков Раковски – 200 години безсмъртие“.

Предвижда се издаване на юбилеен вестник, посветен на бележития българин, както и сборник с материали от конференцията.

Кръгли маси, изложби, четения, посветени на живота и делото на Раковски ще се състоят в градовете София, Пловдив, Велико Търново, Сливен, Карлово, Котел, Панагюрище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони