Искаме си островите от Румъния Депутатът от ВМРО Александър Сабанов твърди, че така страната ни ще увеличи и територията си

Изнасяме мебели за Китай Общият експорт за миналата година надхвърля 335 милиона евро

Валери Симеонов: Законът не се спазва, това е двуличие, пуши се навсякъде

Жена почина в болница, защото не успя да доплати сърдечна клапа

Десет инспектори обвинени за подкупи Един от задържаните е съпруг на спец­прокурорка, но не е имало теч на информация

Караянчева: В парламента се допускат лица, чието облекло отговаря на авторитета на институцията

Зам.-министър Стефан Балабанов: Законът за футболното хулиганство влиза в парламента до 2 месеца

Променят такса сградна инсталация

Трима арестувани за екшън на паркинга пред „Макдоналдс“ в Търново Оперативен дежурен изгонен от служба, защото не обърнал внимание на сигнал от тел.112

Вижте как работи новото видеонаблюдение на стадион “Васил Левски” (ВИДЕО)

КЕВР поиска обяснение от Топлофикация София за високите мартенски сметки

Ученици и студенти дискутираха ролята на Българското европредседателство

Американски психолози откроиха четири вида пияници

БСП настоява КЕВР да провери сделката с ЧЕЗ

Шефът на „Балкантурист“: Кризата а кадри в туризма е много сериозна

Инициираме меморандум за по-евтин роуминг на Западните Балкани

Ивайло Московски Снимка: Архив

България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на конференция „Логистични хоризонти 2025“.

Московски подчерта, че една от основните задачи по време на Българското Председателство ще е присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. „Свързаността във всичките ѝ форми е от изключителна важност за приобщаването на балканските държави към ЕС и ние ще работим тя да стане факт. Намаляването на цените на роуминга е важна стъпка в този процес“, допълни той.

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи (сто пъти в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз).

По думите на министър Ивайло Московски, анализите показват, че много голям брой туристи и хора, правещи бизнес, са сериозно заинтересовани да се намалят тези цени. „Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз. Считам, че това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет“, заяви министърът.

Транспортната свързаност на Западните Балкани е друг акцент, който ще даде нова перспектива за развитието не само на района, но и на целия Европейски съюз, посочи Ивайло Московски.

Включването на Коридор № 8 в Берлинския процес бе първата крачка в тази посока, а следващата е свързването на София и Скопие с магистрален път и железопътна линия. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за цялостното изграждане на Коридор № 8 е от особена важност за нас, заяви министър Московски.

„В автомобилния сектор ще предприемем активни действия за намаляване на административната и финансова тежест на транспортните компании. При обсъждането на така наречения закон “Макрон” пред Съвета на министрите по социална политика в ЕС, частта, касаеща транспортния сектор, бе изцяло извадена. Ще защитим максимално интересите на българските компании, за да няма никаква тежест към тях – нито административна, нито финансова. Предстои да изготвим специално законодателно предложение за командироването и почивките на международните водачи и каботажната дейност“, съобщи Ивайло Московски.

Той добави, че очаква сериозни дебати около идеята за забрана на шофьорите да ползват седмичната почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им, на всеки три седмици. „Предложените мерки засягат основно периферните страни на ЕС, в това число и България, и ще работим за приемането на прецизни и справедливи разпоредби на ниво Европейски съюз“, категоричен бе министърът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.