Инициираме меморандум за по-евтин роуминг на Западните Балкани

България подготвя меморандум с правителствата на държавите от Западните Балкани за намаляването на цените на роуминга. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на конференция „Логистични хоризонти 2025“.

Московски подчерта, че една от основните задачи по време на Българското Председателство ще е присъединяването на страните от Западните Балкани в Европейския съюз. „Свързаността във всичките ѝ форми е от изключителна важност за приобщаването на балканските държави към ЕС и ние ще работим тя да стане факт. Намаляването на цените на роуминга е важна стъпка в този процес“, допълни той.

В момента цените на разговорите със страните от Западните Балкани са изключително високи (сто пъти в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз).

По думите на министър Ивайло Московски, анализите показват, че много голям брой туристи и хора, правещи бизнес, са сериозно заинтересовани да се намалят тези цени. „Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз. Считам, че това ще мотивира телеком операторите да сключат споразумения за реално намаляване на цените за разговори в роуминг и за ползване на интернет“, заяви министърът.

Транспортната свързаност на Западните Балкани е друг акцент, който ще даде нова перспектива за развитието не само на района, но и на целия Европейски съюз, посочи Ивайло Московски.

Включването на Коридор № 8 в Берлинския процес бе първата крачка в тази посока, а следващата е свързването на София и Скопие с магистрален път и железопътна линия. Осигуряването на необходимия финансов ресурс за цялостното изграждане на Коридор № 8 е от особена важност за нас, заяви министър Московски.

„В автомобилния сектор ще предприемем активни действия за намаляване на административната и финансова тежест на транспортните компании. При обсъждането на така наречения закон “Макрон” пред Съвета на министрите по социална политика в ЕС, частта, касаеща транспортния сектор, бе изцяло извадена. Ще защитим максимално интересите на българските компании, за да няма никаква тежест към тях - нито административна, нито финансова. Предстои да изготвим специално законодателно предложение за командироването и почивките на международните водачи и каботажната дейност“, съобщи Ивайло Московски.

Той добави, че очаква сериозни дебати около идеята за забрана на шофьорите да ползват седмичната почивка на борда на превозните средства, както и предложените разпоредби за задължително връщане на водачите в държавите им, на всеки три седмици. „Предложените мерки засягат основно периферните страни на ЕС, в това число и България, и ще работим за приемането на прецизни и справедливи разпоредби на ниво Европейски съюз“, категоричен бе министърът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България