Инспектираха учебните заведения в Свищовско

Общинското ръководство на Свищов организира инспекция по училищата и детските градини в града и в малките населени места. Зам.-кметът Анелия Димитрова и началник отдел „Образование” в кметството Румяна Кузева са провели срещи с директорите на учебните заведения. На събеседванията е присъствал и кметът на крайдунавския град Генчо Генчев.

„Основната причина за срещите бе да се прецени готовността на градините и училищата за новата учебна година. Там където е необходимо, ще се вземат навременни мерки, с които ще се предотвратят евентуални бъдещи нарушения на учебния процес. На всички директори са изискани докладни записки, за да се види какво е състоянието и какво може де се направи с общи усилия”, коментира Генчев.

Градоначалникът увери, че ремонтите през летните месеци на детските градини в селата, е част от политиката за оптимизация на мрежата,  с цел да задържат децата и запази персоналът в детските градини във всички населени места. Зам.-кметът Анелия Димитрова пък осведоми, че освен Община Свищов, за ремонта на забавачките в селата основна роля имат кметовете на кметства, земеделските производители и кооперациите по места, които са съдействали със сили и средства за летните ремонти на детските градини. В някои селища състоянието на детските заведения и школа е било критично и това е наложило да потърсят съдействие за подновяване на базите и привеждането им във вид, който да отговаря на съответните наредби  на МОН.

Директорите са уведомени, че от 30 август започва подкастряне на дървета, клони и храстова растителност в детските градини и училищата от общината. С екипа от ОП „Чистота”, извършващ тази дейност по график, ще има и еколог, който ще съдейства с компетентна преценка при всяка конкретна ситуация.

Румяна Кузева е получила и конкретна информация за броя на учениците във всяко учебно заведение и детска градина. Обсъден е бил транспортът на учениците, състоянието на материалната база, дворовете и детските площадки. Разговори са водени и по административни въпроси свързани с персонал и кадрово обезпечение.

„Като цяло всички училища и детски градини в Община Свищов са в готовност за новата учебна година. Там, където е имало предписания са изпълнени и на 1 септември почти всички детски градини ще могат да започнат работа. Забавачките, на които се извършва ремонт ще имат нужда от малко повече време за подготовка и ще стартират приема на деца на 7 септември. Относно сигурността и безопасността на децата, предстои да минат комисии на проверка на сградите, спортните съоръжения и площадки. Директорите увериха, че навсякъде опасните съоръжения са премахнати и  усилено се работи за обезопасяването и добрия вид на дворовете и детските площадки”, каза Генчо Генчев.

Димитрова и Кузева са обещали на директорите съдействие и подкрепа за нормалното стартиране и благоприятни условия за работа през новата учебна година. Новото, с което община Свищов е зарадвала школските шефове е, че има нает юрист, който ще се занимава с въпроси, свързани с образованието. Той ще съдейства с консултации, оформяне на специфична документация и договори, ще е на разположение за разискване на различни казуси касаещи този ресор, а това значително ще облекчи директорите в тяхната работа.

IMG_20160830_104253 IMG_20160830_105910 IMG_20160830_133116

Коментари

Задължително поле