Председателят на апелативния спецсъд отхвърли констатациите в доклада на ревизорките от ВКС Ако апелативните спецсъдии не са се произнесли незабавно, би могло да се създаде опасен прецедент и риск от укриване на Иванчева и Петрова, пише Георги Ушев до върховните съдии и Съдийската колегия на ВСС

Властите в Египет забраниха продажбата на жълти жилетки

Вандали унищожиха част от коледната украса в Сливен

Три институции предотвратиха производството на дрога за 6 млрд. долара Белгиец и холандец отиват на съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори

ГИТ ще проверява предприятията според рисковия им потенциал Оценените като най-рискови ще се посещават от инспекторите поне веднъж годишно

Строители скъсаха 10-киловолтов кабел в София, оставиха без ток 1800 домакинства и фирми

Москва – първа по задръствания сред европейските столици

Средният осигурителен доход за октомври е 901,26 лева

„Тайм“ определи журналисти – „пазители на истината“ за Личности на годината Сред тях е убитият в саудитското консулство в Истанбул Джамал Хашоги

Евгени Крусев получи обвинение за длъжностно престъпление

Децата на Благоевград творят в Коледни ателиета

118 млн. лв. бонуси са раздадени в държавната администрация Информацията беше събрана от БСП по реда на писмения парламентарен контрол

Вицепрезидентът Йотова: Книгата е най-високото препятствие пред невежеството и бездуховността

Възстановено е движението на влаковете в междугарието Реброво-Своге

Европарламентът прие доклада за България в Шенген

Инспектираха 45 моста по разпореждане на Апелативната прокуратура във Велико Търново

Снимка: АПИ, архив

Голяма част от съоръженията са в лошо техническо състояние и се нуждаят от спешен ремонт

Апелативната прокуратура -Велико Търново извърши проверка на мостовите съоръжения на територията на целия апелативен район. „Съгласно годишния план за дейност на отдел „Надзор за законност“ при Апелативна прокуратура-Велико Търново на 2 май тази година е разпоредено на окръжните и прилежащите им районни прокуратури в състава на Великотърновската апелативна зона да извършат проверка, при която да се установи какво е състоянието на мостовите съоръжения на територията на региона.Констатирана е потребност от отстраняване на нарушения и пропуски в съоръженията“, съобщават от Апелативната инстанция.

Сред тях са- непочистена буйна храстовидна и дървесна растителност по, под и около съоръженията, препятстваща видимостта и спомагаща разрушаването на конструкцията, затлачване на речното корито, липса на хоризонтална, вертикална маркировка или несъответствие помежду им, замърсеност на пътното платно или тротоара. Констатирани са дефекти и повреди по предпазните огради и парапети. Установени са несъответствие във височината съобразно нормативните изисквания. Има запушени отводнители, липсващи решетки, а отводнителите нямат удължители. Забелязано е износване на настилката, слягане на подходите, пропуквания, обрушване на бетоновото покритие, оголване и корозия на арматурата, течове по устоите на съоръжението, лошо състояние на дилатационните фуги.

За немалка част от проверените мостове, които са над 45, е констатирано лошото им експлоатационно състояние и належаща необходимост от извършването на основен ремонт. Те са част от републиканската пътна мрежа и общинските пътища на територията на всички области. Примери за това са в мостът над р. Янтра в местността Дълга лъка във Велико Търново , който е от републиканската пътна мрежа и мостът над р. Янтра между селата Шемшево и Леденик на общински път.

Окръжната прокуратура в Габрово сочи, че мост към Божковска поляна в община Трявна е затворен за движение с пътен знак, като стоманобетоновата конструкция е силно компрометирана-подкопана и има опасност за преминаващите по него пешеходци; Мост в ловешкият град Летница над канал с дължина около десет метра е във видимо лошо състояние с нарушена цялост на настилката и без метален парапет или мантинели от двете страни.

„В критично състояние е мостът над река Осъм при плевенското село Козар Белене. Същият от едната страна е върху насип прекъсващ старото корито на р. Осъм. Има нарушения на конструктивни елементи и е опасен за срутване. Такова е и състоянието на Моста над река Дъбнишка бара, където са откраднати ограничителните системи. Необходимо Областно пътно управление спешно да обезопаси моста“, обясняват от Апелативна прокуратура Велико Търново.

Известният като Сарайският мост в Русе също е с влошено експлоатационно състояние. Констатирани са частични разрушения по устоите. Бродът в с. Кацелово пък е с пукнатини по пътно платно и е необходимо е да се вземат спешни мерки относно укрепване на средната опора, както и възстановяване на брегоукрепването.

„За проверените мостови съоръжения, за които е налице необходимост от ремонтно-възстановителни дейности, са набелязани конкретни мерки за укрепването им и са дадени срокове за осъществяването им. Там, където това не е направено от комисиите, прокуратурите са дали предложение незабавно да се предприемат необходимите мерки, използвайки правомощията си по чл.145 от ЗСВ“, изтъкват от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

От териториалните прокуратури са ангажирали органите на МВР да активизират упражняването на сигналните си функции по чл.165(1) , т.3 от ЗДвП като следят за състоянието на пътя и пътните принадлежности и издават писмени предупреждения, сигнални писма или разпореждания до собствениците или до администрацията, управляваща пътя, и до фирмата, поддържаща пътния участък, за отстраняване на установени неизправности по тях.

„Направените констатации, налагащи предприемане на мерки от различно естество и в различен период от време, предполагат извършването на контролна проверка, която ще бъде осъществена от Апелативна прокуратура-гр.Велико Търново, след изтичане на определените срокове за отстраняване на нарушенията“, допълват от апелативното ведомство.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.