Инспекторатът на Прокуратурата проверява прокурор заради изказване против мюсюлманите

Инспекторатът на Прокуратурата е започнал проверка по повод изказване на пазарджишкия прокурор Недялка Попова. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров.

В интервю преди дни Попова заяви, че "когато мюсюлманите у нас станат 30%, държавата ще е застрашена". Заради тези нейни думи днес беше свикано извънредно заседание на Висшия мюсюлмански съвет.

"В рамките на проверката при всички случаи ще се изслуша и становището на прокурор Попова", посочи Цацаров.

„Информацията достигна до мен по два пътя. Първо чрез средствата за масова информация, защото като всеки гражданин чета това, което се публикува. Достигна до мен и по официален път, чрез сигнали от главния мюфтия, от народни представители от ДПС и от граждани“, посочи той.

„Прокурор Недялка Попова направи изявление, в което разграничи гражданите на християни и мюсюлмани, а не на християни и мюсюлмани, чиято дейност е била предмет на разследване и сега е предмет на наказателно преследване по наказателните производства, по които тя е наблюдаващ прокурор“, обясни Сотир Цацаров. „По един много недопустим начин, тя противопостави българските граждани. Предмет на разследване е проповядването на радикален ислям и екстремистка идеология, а не просто определена религия. За мен подобни изявления са изключително недопустими, особено от прокурор“, заяви той.

"Висшият мюсюлмански съвет на Мюсюлманско изповедание в Република България остро осъжда изказванията на прокурор Недялка Попова, наблюдаващ обвинител по делото за проповядване на антидемократична идеология или т. нар. дело срещу 13-те имами", съобщиха междувременно от пресцентъра на Главното мюфтийство.

В позицията на Висшия мюсюлмански съвет се посочва още: "Това изказване на прокурор Попова окачествяваме като престъпление от омраза срещу всички мюсюлмани в България и нашите съграждани мюсюлмани живеещи извън страната. Това изказване не подхожда на прокурор на демократична държава, която днес председателства Съвета на Европейския съюз".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право