Инспектори на БАБХ проверят сигнали за загробване на живи прасета край село Сливо поле

Снимка: Архив

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле, Русенско. Това каза пред БТВ д-р Александра Митева - началник отдел "Здравеопазване на животните" към БАБХ.

"Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете", заяви д-р Митева. Там трябва да бъдат загробени 40 хил. прасета.

По думите на Митева, ситуацията е доста сериозна, след като трети индустриален комплекс беше засегнат от африканската чума. "Много мерки бяха предприети. Много сигнали и апели имаше в обществото за опасността, която ни грози. Стратегията на ЕС за контрол на африканската чума я прилагаме от миналата година, когато беше регистрирано първото огнище", каза д-р Митева.

Експертът от БАБХ заяви, че навлизането на вируса става много лесно заради дивата популация на свине. Според нея оградата с Румъния, където заразата е в изключително големи размери, си е свършила работата, но тя е само по сухопътната граница. "Дивите прасета са много добри плувци. Трупове на умрели прасета спокойно могат да минат през Дунав и да инфектират нашите територии. Да не забравяме и човешкия факто", заяви тя.Д-р Митева призна, че има пропуски от страна на контролните органи и някой е пренебрегнал опасността.

Тя добави, че основен проблем са прасетата, отглеждани в задните дворове, като посочи, че огнищата при домашните животни са 22, а в индустриалните комплекси- 3. Тя посочи, че притесненията от екокатастрофа в село Зидарово са неоснователни. "Това е случай на огнище, където вирусът е прехвърлен на огромно разстояние - от Северна към Южна България. Там беше констатирано, че огнището е при нелегално отглеждане на свине. Не екологична криза ни грози, а икономическа ", коментира д-р Митева.

Коментари

Задължително поле