Инспектори проверяват стопани на кучета в големи столични паркове

Снимка: Столичен инспекторат

Инспекторите проверяват за паспорт на животното, микрочип, водене на повод и с намордник за големите и агресивни породи кучета, разхождане на определените от кметовете на райони места, почистване след животното.

Проверките се осъществяват по график и обхващат парковете като - „Възраждане“, „Борисова градина“, парк „Заимов“, парк „Св. Троица“, парк „Св. Св. Петър и Павел“, парк „Герена, градинка НДК, парк „Света Троица“ , „Гео Милев“ и други. Инспекции се извършват и съвместно с представители на съответната районна администрация и полицията. Инспекторите реагират на сигнали, освен тези които се извършват по график. Извършени са и комплексни проверки с други институции като БАБХ, ОП „Еко равновесие“, дирекция „Икономика и търговска дейност“, НАП , служители на СДВР, когато се касае за обекти, в които се отглеждат кучета, съобщават от Столичен инспекторат.

Екипите на Столичен инспекторат са направили над 240 проверки от началото на месец юли, като са съставени 9 акта за установени нарушения.

От началото на годината проверките са близо 2000, като са съставени 157 акта на стопани на  домашни кучета. Отново остават като едни от най- честите нарушения водене без повод и причинени инциденти на други животни и хора. Проверките се извършват спрямо компетенциите и съгласно изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Инспекторите констатират положителна тенденция в намаляване броя на стопани разхождащи кучета, които не почистват след дефекация на животното в големите паркове и градини, за разлика от междублоковите пространства. За такива нарушения, които са установени на място са съставени актове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони