Инспектор от Агенцията по храните въдил канабис (СНИМКИ)

380 кг. прясна и суха дрога иззеха шуменски криминалисти

Ветеринарен лекар, инспектор в Областната агенция по безопасност на храните в Шумен, е отглеждал марихуана в закътана нива. Д-р Красен Крумов/32г./ превърнал и къща в шуменския кв. "Дивдядово" в сушилня за канабис от началото на лятото. Тази седмица криминалисти от Полицейското управление в Шумен след перфектна акция сложили край на наркоземеделието и предотвратили излизането на над 380 кг. суха и прясна трева на пазара.

До разкриване незаконната дейност на държавния служител се стигнало по оперативен сигнал, каза шефът на ОДМВР-Шумен ст.комисар Ялчън Расим. Поне 2 седмици ветеринарният доктор е бил следен, а на 9 октомври към 18,40 ч. бил спрян, докато шофира джипа си "Нисан Терано" и бил във видимо неадекватно състояние. Тестът с дрегер отчел 0,2 промила алкохол, а следващ тест за наркотици отчел, че водачът е употребил канабис. Криминалисти знаели къде е къщата-сишилня в квартала и при последвал обиск вътре намерили 298 стръка сух канабис, които били пръснати във всички стаи, включително в банята и тоалетната. Открити са и 9 чувала, пълни с наркотрева. Общото им количество било към 80 кг. След това със съдействието на инспектора и с помощта на следово куче криминалисти стигнали до половин декар нива в трудно достъпна, гориста местност край шуменското село Янково. Там се натъкнали на огромни стръкове канабис, някои високи по 3,90 м. Трудно отсекли марихуаната, едра като кипариси. Общото й тегло в суров вид е поне 300 кг.

Наркоземеделецът отглеждал канабиса по съвети от специален сайт. Торял и ползвал препарати, личало от откритите опаковки на полето. Той опитал да обясни, че дрогата е за лична консумация, но количеството е огромно. От 1 грам суха марихуана се произвеждат 3 цигари. Цената на една върви между 8 и 10 лв. на шуменския пазар. Според криминалисти, той не е успял да пласира нищо. Купил е имота в квартала в началото на лятото специално заради доходната дейност.

След 24-часов арест инспекторът е освободен. Срещу него е повдигнато обвинение за отглеждане на дрога с цел разпространение, каза окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева.

Коментари

Задължително поле