Инсталацията за биогаз в Нова Загора слага филтър за пречистване

Представители на фирма „Енерджи – 2” информираха кмета на Нова Загора Николай Грозев и екипа му, че до средата на октомври ще бъде инсталирано ново съоръжение за очистване на газовия поток, съобщиха от общината. В срещата са участвали председателят на общинския съвет Георги Николов и зам.кметът по екологията Ивайло Енев.

Градоначалникът е подчертал, че недоволството на гражданите относно разнасящите се неприятни миризми в част от денонощието, са основателни. От ръководството на „Енерджи 2” ООД са представили инвестиционния проект за подобряване на пречистването. По техните думи, поставянето на биофилтър ще окаже положително въздействие.

Инсталацията за биогаз бе изградена преди няколко години. В града имаше граждански протести заради неприятните остри миризми, които се излъчват при производството. Издаваните от екоинспекторите наказателни постановления падаха пред съда. В края на 2016 г. с решение на общинския съвет бе създадена временна комисия, която да извърши проверка. На заседанието си през април 2017 г. съветниците решиха да информират институциите.

Последният протест на гражданите под надслов „Нова Загора иска да диша” се проведе на 16 септември, както "Труд" съобщи. Участниците в него заявиха, че дори през лятото не могат да отварят прозорците си заради неприятната миризма. Те съобщиха, че не бойкотират инвестицията, но искат въздуха в града да остане чист от миризмите.

Коментари

Задължително поле