Шофьор опита да подпали автобус с деца близо до Милано

Цецка Цачева за апартамента си в новия блок на Цветанов: Имотът е придобит „на зелено“ в груб строеж По думите й цената не е била занижена

От утре медицинските сестри започват да протестират всеки ден

Нова детска градина със стълбище-пързалка

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци

БДЖ на печалба за първи път от много години

Таксиджии протестират на пъпа на София Утре забраняват паркирането около пл. „Св. Ал. Невски“

Министър Нено Димов: Отводняване на Шабленското езеро се прави от години

Румен Христов: С ГЕРБ си поставихме за цел да имаме осем евродепутати Все още не сме готови с имена за номинациите, каза лидерът на СДС

Германка у нас заради маестро Камджалов

Депутатът от БСП Явор Божанков: НАП, КОНПИ и Борисов да проверят апартаментите на Цветанов

Челен опит: малките дългове да се събират без съд

Домашният насилник от Варна е задържан за 72 часа Обвиняемият Синан заплашвал със убийство и съседка

Премиера на операта „Котката“ в София Режисьор е музикалната новаторка Вера Немирова

Съдят шофьор, убил унгарка и ранил двете й спътнички при катастрофа

Инсталираха към томограф в болницата в Горна Оряховица софтуер за мерене на костната плътност

Софтуер за измерване на костната плътност (б.а.остеоденситометрия), е инсталиран към компютърния томограф в Отделението по образна диагностика в МБАЛ „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица. Лечебницата е второто здравно заведение в Северна България, в което ще се прилага метод за измерване на костната плътност със скенер.

„Този способ дава далеч по-бързи и точни резултати. Облъчването при него е също много малко – колкото при обикновена рентгенова снимка“, коментира д-р Галя Дачева, началник на отделението.

Медицински екип бе обучен от представители на фирмата доставчик.
„До момента 15 пациенти вече са се изследвали по този метод, като има и много записани. Пациентът може да получи резултата си на диск или на хартиен носител. Обмисляме да картотекираме всеки един изследван, за да може да проследяваме във времето състоянието му – дали и как се променя костната му плътност“, обясни д-р Дачева.

Тя подчерта, че остеопорозата е третото по значимост в света социално заболяване след сърдечно- съдовите и онкологични болести, а в средата на този век се очаква да стане първо поради увеличената продължителност на живота, и застаряването на населението. Разходите на здравните системи за лечение на остеопороза са огромни.

„Това е прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, в резултат на което костите изтъняват и губят плътността си. Костите стават крехки и това води до чести счупвания в областта на китките, гръбнака и шийката на бедрените кости.“, допълни лекарката. Остеопорозата е два вида – първична и вторична (след продължително лечение с кортикостероиди, болест на Кушинг), също се категоризира като генерализирана, когато обхване целия скелет или локална.

Първичната остеопороза е масовата и най- често засяга жените в менопауза, тъй като организмът спира да произвежда хоромона естроген.

Остеопорозата е известна още и като „тиха епидемия“, тъй като не е съпроводена с болки и може да не бъде забелязана с години. Първите счупвания настъпват около 60-65- годишна възраст, в областта на гръбначните прешлени. На голям риск са подложени възрастните хора, чиито кости са тънки и чупливи и в случай на падане и травма (най- вече се чупи шийката на бедрената кост), те се залежават трайно и развиват неблагоприятни съпътстващи заболявания. В 80% от случаите тези пациенти загиват.

Нововъведението – изследване на костната плътност със скенер, не се поема от здравната каса и всеки пациент сам заплаща процедурата. За своите пациенти обаче, МБАЛ пусна промоционална цена на изследването в размер на 40 лева, като тя ще важи до края на октомври.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.