Институтът за пазарна икономика: Няма гаранция, че Планът за възстановяване ще доведе до реформа

Не може просто да получиш едни пари и да не оправиш пречките в политиките, които спират шансовете за просперитет. Трябват структурни реформи от страна на всички. Това заяви на онлайн пресконференция за Националния план за възстановяване и устойчивост икономистът Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика.

От ИПИ заявиха, че ще представят анализ, който разглежда същността на Механизма за възстановяване и устойчивост, историята на включването на България в пакета „Следващо поколение“ и вече подадения Национален план за възстановяване и устойчивост на България за общо 21 млрд. лева.

Д-р Петя Георгиева, икономист в ИПИ, заяви, че Планът е стратегически и политически документ, като изрази надежда да не последва примера на останалите документи в България.

Планът като политически документ крие риск да бъде изпълнен, защото включва в себе си реформи и проекти, които трябва да се случат у нас идните години. Той също така е и инвестиционна програма, у нас такава трудно може да се види, защото ние нямаме капиталово бюджетиране. А в случая имаме 46 реформи и 59 инвестиционни проекта, които са подчинени на секторно ниво и на база изисквания на Комисията. Това е добър начин да се види България дали може да планира, изпълнява и отчита капиталово, за да видим дали инвестициите са ефективни, коментира икономистът от ИПИ.

Възможно е по-големите цели на плана да не бъдат изпълнени, има такива рискове. Планът все още не е одобрен и Комисията тепърва още два месеца ще го разглеждат. Има неизчистени политически и икономически проблеми, добави д-р Георгиева. 

Тя бе категорична, че за да бъдем една от печелившите държави, ако бъде одобрен Планът ни, то е нужно да си направим равносметка какво искаме да постигнем.

https://www.facebook.com/InstituteMarketEconomics/posts/10159339671036072

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции