Институциите: Бившите собственици на автомобили да проверят дали новите са ги пререгистрирали

Властите призоваха всички бивши собственици на автомобили да проверят дали новите притежатели са пререгистрирали колите. Повод за призива са случаи на злоупотреби с такива автомобили в Гърция. Проблемът беше обсъден на среща между министрите на вътрешните и на външните работи Валентин Радев и Екатерина Захариева, заместник-министъра на правосъдието Евгени Стоянов и омбудсмана Мая Манолова.

Междуведомствена работна група ще прецени дали са необходими законови промени, с които новите собственици да бъдат задължени веднага да пререгистрират автомобилите на свое име.

Министрите Захариева и Радев вече поставиха въпроса пред гръцките си колеги на 4 и 5 май в Солун, а те обещаха да окажат съдействие за изясняване на всеки един от казусите. На 8 май в гръцкото МВнР беше проведена и специална среща с временно управляващия посолството ни в Атина за представяне на случаите, в които невинни бивши собственици на пътни превозни средства биват привлечени под отговорност за престъпления, извършени от новите собственици или други трети лица.

„Благодарим на гръцките власти за заявеното съдействие. Важно е да се уточни, че съдебната власт в Гърция е независима и че престъпленията, които се извършват с автомобили – трафик на хора, наркотици и оръжие, са много тежки и техните извършители трябва да бъдат разкривани и наказвани. Ние у нас също се борим с тези престъпления. Същевременно не може да допуснем под отговорност да бъдат привличани хора, които нямат нищо общо с това“, заяви Екатерина Захариева.

„Ще поискаме консулски консултации между двете страни, в които ще участват представители на Министерството на правосъдието и на Омбудсмана. Имаме сигнали за случаи, в които гръцкият съд не приема за доказателство нотариално заверен договор за покупко-продажба и ще предприемем постъпки тези официални документи да бъдат признавани – каза още българският първи дипломат.- Моля собствениците на автомобили, които са ги продали, също да проверяват дали новият собственик ги е пререгистрирал.“

„До декември м.г. при прехвърляне на кола новият собственик трябваше в 14-дневен срок да отиде в КАТ и да си извади нов талон. Ако не направи това, следваше глоба  от 50 лева. От нова година нотариусите изпращат автоматично документацията в КАТ. Ако пререгистрацията не стане до месец, глобата е  200 лв. Ако не стане до 2 месеца, следва дерегистрация. Каквито документи поискат гръцките власти, ще ги дадем. Говорих и аз с гръцкия колега. Всички да проверят собствеността си - говоря за бившите собственици, говорил съм МВР веднага да им съдействат“, заяви министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Омбудсманът Мая Манолова призова за драконовски санкции, ако новият собственик не пререгистрира купеното пътно превозно средство в кратък срок. Според нея, трябва да се съобщи категорично на гръцката страна, че не може да не приемат официални документи, какъвто е завереният от нотариус договор. Манолова благодари на Захариева и Радев за ангажираността.

Участниците в срещата се договориха да бъде създадена и работна група, която да прецени дали са нужни и промени в българското законодателство, които да гарантират бързото прехвърляне на регистрацията на автомобила, но същевременно и да не се създава ненужен административен натиск върху гражданите.

Зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов изяви готовност експерти от неговото министерство да се включат и в работната група, и в консулските консултации

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България