Три рисунки от 400 стават картички на Шумен

Хиляди почетоха паметта на жертвите от атаката в Страсбург

Събират дрехи и храна за бедните

Показват ценен архив от околосветското плаване на кап. Георги Георгиев

Родените този век ще живеят по 100 г. Червено вино и тъмен шоколад са ключ към дълголетието

Летище София работи при зимни условия

Алея до скалите на „Германката“ след протест

Сандра Бълок в „Кутия за птици“ Филмът е екранизация по книгата на Джош Малерман

Тежки снеговалежи парализираха Хърватия и Босна и Херцеговина

Полицията открадна „Златната топка“

Ортопедията в Търново водеща по операции

Чавушоглу: Вашингтон работи за екстрадиция на Фетхуллах Гюлен

МВР: Закъсали автомобили затрудняват движението по пътищата в страната, създадена е организация за изтеглянето им

Фирма пожела да обявят „Левски“ в несъстоятелност

Жълт код в още четири области от страната днес

Институции разбрали за урана в хасковската вода преди 6 месеца

Снимка: Архив

От Басейнова дирекция – Пловдив са съобщили на РЗИ – Хасково за завишените стойности на уран и обща радиоактивност на питейната вода в Хасково половин година след излизане на резултатите от пробите. Това съобщи областният управител Минко Ангелов, предаде Haskovo.info.

Губернаторът заяви, че е попитал ръководството на Басейнова дирекция за забавянето, откъдето не могли да го обяснят и предположили, че то може да се дължи на техните експерти.

Първите проби са взети през септември миналата година, а резултатите са получени на 17 октомври 2016 г., отчели 3 пъти завишение на стойностите на уран. На 9 ноември в централна лаборатория в София са отчетени 13 пъти завишение на общата радиоактивност на водата. Показателят на урана е 0.98 mg/L, а на алфа активността е 1.37 Bq/Lq при норми съответно 0.03 mg/L и 0.1 Bq/Lq. На този фон писмото от Басейнова дирекция до РЗИ-Хасково идва на 4 април.

От областна администрация разбрали за проблема с урана на 7 април, когато били информирани от РЗИ-Хасково. Веднага била свикана среща с ръководството на здравната инспекция, ВиК и общината. На срещата се е взело решение за незабавното спиране на кладенците с 3 пъти по-високи нива на уран от нормата, захранващи кв. “Любен Каравелов”, районът около Градската градина и Кенана. Сега те се водоснабдяват от кладенците в Северната зона. Компрометираните кладенци са 4, 5, 6 и 7 в района на ФСГ “Атанас Буров” и Градската градина.

От областна администрация гарантираха, че сега няма риск за здравето на гражданите. Минко Ангелов припомни, че по закон пробите за уран във водата се взимат на 5 г. и според него този период трябва да е по-кратък.

Специалистите са уверили, че при тези стойности на урана няма опасност за здравето на хората ако водата се е консумирала от няколко месеца до 1 г.

От здравното министерство също са гарантирали пред областна администрация, че няма опасност за здравето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.